Az ítélkezésen keresztül mutatkozik meg a jó bíró és a jó bíróság – elkezdődött a konferencia a polgári perrendtartásról

„Jelentős mérföldkőhöz értünk 2016-ban, mert hamarosan a törvényhozás elé kerülnek a nagy eljárásjogi kódexek: a büntetőeljárás kódexe, a polgári perrendtartás kódexe és az újonnan létrehozott közigazgatási perrend” – emelte ki a konferencia nyitóbeszédében Handó Tünde.
 
A Magyar Igazságügyi Akadémián 2016. május 30-án kezdődő „Az európai modell szabályoktól az új magyar polgári perrendtartásig” című polgári perrendi témájú nemzetközi konferencián Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az ítélkezésen keresztül mutatkozik meg a jó bíró és a jó bíróság. Részletezte a négy év után elért eredményeket a civilisztikai ítélkezés területéről, így például kiemelte az ítélkezés időszerűségének a javulását és azt, hogy már több ügytípusban elindult az elektronikus eljárás. 
 
A kétnapos konferencia célja, hogy a magyar jogászok megismerhessék az ELI-UNIDROIT közös projektjét a polgári eljárásjog európai modellszabályainak kidolgozásáról, amelyek a magyar törvény kodifikációjában résztvevőknek újabb ötleteket adhatnak. 2015 januárjában a kormány elfogadta az új magyar polgári perrendtartás koncepcióját, amelyben kiemelt szerepet kapott a modernitás, az új nemzetközi és külföldi jogi megoldások figyelembe vétele.
 
 
Budapest, 2016. május 30.