"Az ítélkezési hiba is a függetlenség része" - interjút készített a Népszabadság újságírója dr. Handó Tündével

"Attól, hogy a politikusok üzennek, az igazságszolgáltatás még a maga útját járja – nyilatkozta a Népszabadságnak Handó Tünde, a bíróságok igazgatási csúcsszerve, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az út pedig elég rögös, mert a korábbihoz képest kétharmadával több aktával kellett az igazságszolgáltatásnak tavaly megbirkóznia. Handó Tünde szerint felkészültek a nagyszámú devizahiteles ügy tárgyalására."


"– A múlt héten tették közzé az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013. évi beszámolóját, amelyből kiderül, hogy 2011-hez képest 65 százalékkal nőtt a bírósági ügyek száma. Ennyire megnőtt volna a pereskedési kedvünk?
– Másról van szó: tavaly csaknem háromszázezer szabálysértési ügy érkezett, és kétszeresére nőtt a cégügyek száma. Így összességében 1,7 milliónyi aktával kellett a bíróságoknak megküzdeniük. Az akadályt szerencsére – bár 2011-ben sokan még katasztrófahelyzetet vizionáltak – sikerrel vettük, hiszen a befejezések száma 67 százalékkal emelkedett, tehát a bíróságok több ügyet zártak le, mint amennyit újként iktattak, miközben a bírói karban bekövetkezett jelentős fluktuáció okozta gondokat is megoldottuk. Különösen fontos eredménynek tartom, hogy a Fővárosi Törvényszéket is sikerült kihúzni a kátyúból, és egy-egy bíró kezében már csak az országos átlagnak megfelelő vagy azt el sem érő mennyiségű ügy van. Ebben az időszakban csökkent a hátralék, és szinte minden ügytípus esetében a korábbiakhoz képest gyorsabban születnek meg az ítéletek."

A teljes interjút a Népszabadság vasárnapi számában (2014.08.03.), vagy a www.nol.hu-n, ide kattintva olvashatják.