Az OBH elnöke a tévedések tisztázása érdekében kérte meghallgatását az Ab-tól

A félreértések, tévedések tisztázása érdekében kérte személyes meghallgatását az Alkotmánybíróságtól (Ab) az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, akit a bírósági ügyek áthelyezése kapcsán érkezett alkotmányossági panasz miatt keresett meg az Ab.

Erről Handó Tünde, az OBH elnöke beszélt hétfőn Zalaegerszegen, a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón egy kérdés kapcsán.

Az OBH elnöke úgy fogalmazott: "kértem, hogy tegyék lehetővé, hogy személyesen is megjelenjek az Ab előtt, hogy azokat a félreértéseket, tévedéseket, amelyek az ügyáthelyezés intézményével kapcsolatban léteznek, személyesen tudjam eloszlatni".

Bitskey Botond, az Ab főtitkára vasárnap közölte az MTI-vel, hogy több olyan alkotmányjogi panasz érkezett a testülethez, amelyben a bírósági kijelölést kifogásolták az indítványozók.

Handó Tünde példaként említette, hogy egyebek mellett azt is tisztázni szeretné: nem olyan ügyeket helyeznek át más bíróságokra, amelyekben egy-egy bíró már több tárgyalást is tartott. "Szeretném nyomatékosítani, hogy az ügyek elindítása mindig egy-egy törvényszék elnökének vagy az ítélőtábla elnökének a jogköre és felelőssége, arra az OBH elnökének semmiféle ráhatása nem lehet" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy minden esetben "bíróság kijelöléséről van szó, nem pedig bíró kijelöléséről". Magyarországon minden bíró független, nekik minden szinten ugyanolyan felkészültségűnek kell lenniük, "és az ügyfélnek ugyanazon a szinten, ugyanabban az ügyszakban, ugyanazt a kiszolgálást, alaposságot és odafigyelést kell tapasztalnia" - jelentette ki Handó Tünde.

MTI 2013. április 8.