"Az új alkotmányjogi panasz, valamint a bírói kezdeményezés egyedi normakontroll eljárás iránt – büntető ügyekben” című konferencia a Debreceni Ítélőtáblán

"Az új alkotmányjogi panasz, valamint a bírói kezdeményezés egyedi normakontroll eljárás iránt – büntető ügyekben” címmel szervezett konferenciát a Debreceni Ítélőtábla.

A rendezvényen Dr. Balogh Elemér alkotmánybíró a 2012. január 1-től évente hozzájuk érkezett alkotmányjogi panaszok jellegéről, azok számának alakulásáról beszélt. Előadásában központi kérdésként fogalmazta meg, hogy az Alkotmánybíróság mennyiben vonhatja „felügyelet” alá a bírói ítéleteket, hiszen a rendes bíróságoknak is van alapjogvédelmi szerepe. Dr. Kadlót Erzsébet ügyvéd (volt alkotmánybírósági főtanácsos) az előadásában kifejtette: a statisztikák alapján, ma Magyarországon nem kínál hatékony jogorvoslatot az AB. A sikeres eljárások érdekében a bírói indítványok formai és tartalmi elemeiről beszélt és hangsúlyozta az indítványhoz kötöttség jelentőségét. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az Alkotmánybíróság érdemi, hatékony jogorvoslatára van szükség.

Debrecen, 2014. április 30.