Az újra időben kell felkészülni

A Szombathelyi Törvényszék Polgári- Gazdasági- Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiuma hagyományaihoz híven olyan ülést tartott 2016. október 7. napján melyen az ítélkező bírák munkáját segítő szakember tartott előadást.  A kollégium meghívott vendége volt Nagy Imre igazságügyi szakértő, akinek a szakterületei az erdővédelem, erdei vadkár, erdei vadkárok becslése, erdőgazdálkodás és vadgazdálkodási tervezés. 
 
A törvényszék civilisztikai kollégiuma évről évre szervez olyan üléseket, melyen adott téma elismert szakértői tartanak előadásokat, melyek a bírák igazi, gyakorlati munkáját segítik. Az októberi ülésre Vas megye sajátosságai és a várható jogszabályváltozás közötti összefüggések aktualizálták a vadkárt, mint témakört. 
 
2017. március 1-jétől ugyanis változik a vadászati törvény, a változás pedig többek között érinti a vadászatra jogosultakra és a termelőkre vonatkozó vadkár-elhárítási kötelezettségek körét. A bírói gyakorlatban ennek a kérdésnek kiemelt jelentősége van, a Szombathelyi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó valamennyi bíróságnak pedig – mivel a megyében oly sok erdő és művelt mezőgazdasági terület található és számos vadásztársaság működik – dolga akad ilyen jellegű ügyekkel. A témát a vadkárral összefüggő perekkel különösen érintett Körmendi Járásbíróság elnöke vetette fel a 2016-os évre vonatkozó kollégiumi munkaterv összeállítása során, majd a munkaterv elfogadását követően dr. Tóth Ferenc kollégiumvezető megszervezte Nagy Imre fenti előadását, mely mankóként szolgál a bírák számára. 
 
Szombathely, 2016. október 10.