„Azt hiszem a legtöbb változás a technikai lehetőségekből fog kifejlődni” – Interjú Merethe Eckhardttal

A Magyar Igazságügyi Akadémián 2016. október 13. és 14. között megrendezett IV. Bíróság és Kommunikáció Nemzetközi Konferencia vendége Merethe Eckhardt, a Dán Bírósági Igazgatási Tanács Fejlesztési igazgatója volt, aki előadásában bemutatta Dánia új kommunikációs trendjeit és eszközeit.  
 
 
Mik azok az önkiszolgáló megoldások a weboldalon? 
 
Éppen egy új önkiszolgáló ügykezelő rendszert tesztelünk.  Ide kattintva elérhető.
 
A weboldalon bírákkal készített videófilmek is elérhetőek a látogatók számára. Milyen témában készültek ezek a videófilmek? Kinek szólnak?
 
A videók elsősorban a nagyközönséget célozzák, és elmagyarázzák a rendszert és azt, hogy hogyan működünk. Néhány videó kifejezetten az iskolákat, illetve az oktatási rendszert célozza, mások kifejezetten a szakmai felhasználóknak szólnak. (mint például az a videó, amely az új ügykezelési rendszert magyarázza meg). Itt elérhető a vontakozó oldal, amelyből láthatják, hogyan mutatjuk be a rendszert.
 
 
 
Milyen programokat kínálnak a gyerekeknek?
 
Két főbb programot: az egyik az általános iskola utolsó osztályainak szól, a másik pedig a középiskolai diákokat célozza meg. Ide kattintva elérhető.
 
Hogyan tudná elképzelni a jövőt? Miben lehetne még hatékonyabb változást elérni?
 
Ez egy nagyon nehéz kérdés. Azt hiszem a legtöbb változás a technikai lehetőségekből fog kifejlődni. A digitalizáció okán jöhet a mesterséges intelligencia lehető legjobb kihasználása és a tisztelet, valamint a rendszerbe vetett bizalom fenntartása, mindezek után: ha az egyén nem látja önmagát az igazságszolgáltatásban, akkor elbuktunk. Szóval ne engedjük, hogy ez megtörténhessen. 
 
Mi volt az ön számára a legemlékezetesebb tanulság a konferencia során?
 
Meglepett, mennyire hasonlóak vagyunk. Mindannyian ugyanazokkal, vagy legalábbis nagyon hasonló kihívásokkal nézünk szembe. És nagyon jó, hogy eltérő válaszokat és megközelítéseket halhatunk e témakörökre. Szóval köszönöm a meghívást.