A Balkán- és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsai Hálózatának 12. konferenciája és közgyűlése

A Balkán- és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata 2017. július 10-11-én Bulgáriában, Burgas városában tartotta éves szakmai konferenciáját és közgyűlését.  A Hálózat tagja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Országos Bírói Tanács (OBT) is. Magyarország képviseletében az eseményen részt vett dr. Simon Levente, az OBT soros elnöke, dr. Fazekas Sándor és dr. Gerber Tamás OBT tagok, valamint dr. Bozsó Péter, az OBT Iroda vezetője. 
 
A szakmai konferencián a bírák pártatlanságáról és az etikai kódexek szerepéről, valamint az igazságszolgáltatás integritásáról esett szó. A bolgár, olasz és török tanácsok képviselői mellett dr. Simon Levente és dr. Gerber Tamás osztotta meg a résztvevőkkel a jó gyakorlatokat és tapasztalatokat ezeken a területeken. Ezt követően a közgyűlés ajánlásokat fogalmazott meg a témában. Az esemény második napján a résztvevők szervezeti kérdésekről tárgyaltak. A Hálózat megszavazta szerb Legfelsőbb Bírói Tanács és Legfelsőbb Ügyészi Tanács tagfelvételét. A közgyűlés elfogadta a Hálózat szervezeti és működési szabályzatát, az albán elnök, Gjin Gjoni mandátumát pedig további 2 évre meghosszabbította. Új irányító testületet választottak, amelyben 2019-ig Magyarország is tagságot kapott Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Koszovó mellett. 
 
A tagok döntése szerint a következő konferenciát és közgyűlést egy év múlva, Montenegróban tartják, ahol egyebek mellett az igazságszolgáltatási tanácsok más állami intézményekhez fűződő viszonyának, illetve a bírák és igazságügyi alkalmazottak közösségi média használatának kérdéseit vitatják majd meg. 
 
A Balkán- és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózatát 2014-ben hozta létre 9 ország – köztük Magyarországról az OBH és az OBT –, akiknek az informális együttműködése azonban 2006-ig nyúlik vissza. A Hálózat titkárságának feladatait az OBH látja el. A szervezet célja, hogy konferenciákon, szakmai látogatásokon, közös felméréseken keresztül szorosabb együttműködést alakítson ki a tagországok igazságszolgáltatási tanácsai között, és ajánlásokat fogalmazzon meg ezen szervezetek hatáskörébe tartozó kérdésekben, ezzel is hozzájárulva a függetlenség és pártatlanság minél magasabb szintű biztosításához.