Beszédtechnika és kameratréning: bírósági sajtószóvivők képzése

Televíziós és rádiós gyakorlaton, valamint beszédtechnika képzésen is részt vettek a bírósági sajtószóvivők az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szervezésében. A kétnapos tréningnek a Magyar Igazságügyi Akadémia adott otthont 2018. május 14-15. között.
 
A bírósági szervezetben a külső és belső kommunikációban egyaránt meghatározó szerepet betöltő sajtószóvivői hálózat működik. Tagjai a törvényszékeken, ítélőtáblákon és a Kúrián nyújtanak tájékoztatást a nyilvánosság számára, valamint ők tartanak kapcsolatot a sajtóorgánumok képviselőivel is.
 
Az Országos Bírósági Hivatal célja a többségében bíróként, bírósági titkárként dolgozó szóvivők folyamatos képzése. Ennek érdekében kétnapos tréninget tartottak a sajtószóvivők számára, ahol a résztvevők gyakorlati ismereteiket gyarapíthatták. A sajtószóvivők idén beszédtechnikai gyakorlaton és kameratréningen vehettek részt. A hálózat tagjai a képzésen próbainterjúk alkalmával sajátíthatták el a nyilatkozattétel, valamint a sajtótájékoztatók során hasznosítható gyakorlati tudnivalókat. A program célja, hogy a sajtószóvivők hatékonyabban felkészüljenek a bíróságokhoz érkező kérdések közérthető és lényegre törő megválaszolására.
 
Az eseményen bemutatkozott a 2017 novemberében létrejött "Közérthetően a bíróságokról" munkacsoport is, melynek célja a bíróságok külső és belső kommunikációs tevékenységének fejlesztése, a közérthető tájékoztatás elősegítése.