Bírák családjogi képzése: főszerepben a gyermekjogok

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1994-ben május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A családjogot, valamint a gyermekek jogainak érvényesülését a bírósági szervezet is kiemelten kezeli. Magyarország Kormánya 2012-ben meghirdette a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás évét, amelyhez kapcsolódva az Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkacsoportot és országos programot hozott létre. 
 
A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program célja egy olyan igazságszolgáltatási rendszer kialakítása, amely a lehető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, valamint elsődleges szempontként juttatja érvényre a részvételükkel folyó vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek – mindenekfelett álló – érdekét. 
 
A program célja továbbá, hogy mindazok a bírák, akik az eljárásuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba, a megfelelő bánásmóddal, érzékenységgel kezeljék őket, legyen szó családjogi vagy akár büntetőperről. A gyermekközpontú igazságszolgáltatásban ezért kiemelt jelentősége van a bírák képzésének. A Magyar Igazságügyi Akadémián családjogi képzéseken, szakmai napokon és nemzetközi családjoggal kapcsolatos eseményeken is részt vehettek a bírák az elmúlt években. 
 
2015-ben indult a bírák családjogi képzését érintő pilot program, ami családjoggal, anyagi joggal és eljárásjoggal foglalkozott. A tréningeken pszichológusok, gyermekjogi szakértők is tartottak előadásokat egyebek mellett a gyermekek meghallgatásáról, a partnerkapcsolati, a családon belüli erőszakról, valamint a tárgyalótermi konfliktuskezelésről. A pilot programot követően megvalósult az országos családjogi képzés, ahol minden családjoggal foglalkozó bíró egységes képzésben részesült. A négynapos tréningből két nap anyagi és eljárásjogi kérdésekkel foglalkozott, két nap pedig főként a gyermek meghallgatásra, a gyermekjogokra, a bírói kommunikációra és a szupervízióra helyezte a hangsúlyt. Ez utóbbi érzékenyítő képzéseket pszichológus szakértők és gyermekjogi szakértők oktatták. A 2017. október végén befejeződött képzés kötelező volt a családjogot tárgyaló bírák számára. 
 
A képzések mellett a gyermekmeghallgató szobák kialakítása is a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósítását célozzák. Ma Magyarországon több mint 50 gyermekmeghallgató szoba van, ahol kellemes, barátságos körülmények között hallgatják meg a nyomozási bírók vagy a családjogi bírák a gyermekeket.  
 
További információk a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás menüpont alatt.