Bírák és bírósági titkárok látogatása az Aszódi Javítóintézetben

A Budapest Környéki Törvényszék idén is folytatta ismeretterjesztő, jogi felvilágosító előadásait 2017. május 15-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma Aszódi Javítóintézetében. A Gödöllői Járásbíróság részéről ezúttal 3 büntető bíró és 3 bírósági titkár látogatott el a zárt intézménybe, ahol az intézet igazgatójának kalauzolásával bepillantást nyerhettek a javítóintézet működésébe, a növendékek mindennapi életébe, megismerhették az intézményben folyó iskolai nevelés és szakképzés rendszerét. 
 
Ezt követően a törvényszék Nyitott Bíróság programjának koordinátora, dr. Kenese Attila büntető bíró, közel 30 intézetben lakó fiatalnak tartott előadást a legalapvetőbb jogi ismeretekről. A jelenlévő 16-19 év közötti, bűncselekmény elkövetése miatt javítóintézeti nevelését töltő fiatalnak beszélt a bíróságok egyes büntető, szabálysértési, polgári és munkaügyi jogi pereivel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről. Az előadó bíró külön kitért azokra az eltérő büntető jogszabályokra, melyek a fiatalkorú és a felnőtt elkövetőkre vonatkoznak, valamint 18., illetve a 21. életév betöltésének jelentőségére. Nagy hangsúlyt fordított a jelenlévőket leginkább érintő témára, a visszaeső, illetve a többszörös visszaeső bűnelkövetőkre. Érintette a büntető törvénykönyv egyes büntetéseinek és intézkedéseinek fajtáit és azok következményeit, a javítóintézeti nevelés, illetve a szabadságvesztés büntetés gyakorlati végrehajtása közötti különbségeket.
 
Az intézet lakói ezúttal is nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és számos őket érdeklő kérdést is feltettek az előadó bírónak. 
 
Az immár másodszor megszervezett intézeti látogatásra a jövőben a Budapest Környéki Törvényszék más járásbíróságon dolgozó bíráinak és bírósági titkárainak is lehetőséget biztosít, illetve hasonló előadásokkal folytatni szeretné a Nyitott Bíróság programot is nemcsak az Aszódi, hanem a Főváros területén működő további javítóintézetben lakó fiatalkorúak számára.