Bírói hivatásra felkészítő képzés bírósági titkároknak

Beszédtechnika, hivatástudat, önismeret – többek között ilyen felkészítő tréningeken vehetnek részt a bírósági titkárok 2018. február 19-23. között a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ötnapos eseményének fő témái a bírósági szervezet, a bírói hivatástudat, etika és retorika. 
 
Az előadásokon kívül a résztvevők workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken kapnak átfogó képet a bírósági titkárokat érintő elméleti és gyakorlati kérdésekről, mint például a bírósági közvetítés vagy a 18. év alatti eljárási résztvevők életkori sajátosságai. Megismerhetik, milyen lehetőségeket ajánl nekik az OBH, milyen országos programokon vehetnek részt, valamint, hogy hogyan változott meg a bírósági titkárok képzési rendszere és a titkári szabályzat.
 
Szerdán, a beszédtechnikai tréningen csoportokban gyakorolják a helyes és pontos, szakmai, ugyanakkor közérthető tárgyalótermi fogalmazást, a megfelelő stílust és megszólalásmódot. A kétnapos bírói önismereti csoportfoglalkozáson pedig megtanulhatják, hogyan reagáljanak konfliktusokban, váratlan helyzetekben. A szakértő trénerek segítségével saját határaikat, erősségeiket is feltérképezhetik.
 
 
A titkárok számos feladatot látnak el, tehermentesítik a bírákat, ezért is fontos a képzésük. 
1. A bírósági titkárok a polgári ügyszakban a tárgyaláson kívül meghozhatnak minden olyan határozatot, melyet a bíró, kivéve az ideiglenes intézkedés, valamint az egyezség jóváhagyását és az ítéletet. Számos nemperes eljárásban széleskörű feladatkörrel rendelkeznek. 
2. Közigazgatási ügyszakban megtehetik azokat az intézkedéseket és, szintén néhány kivételtől eltekintve, meghozhatják azokat a határozatokat, amelyeket a bíró.
3. Büntető perek esetén a bírósági titkár jellemzően a bíró irányítása alatt végzi munkáját.
4. Szabálysértési eljárásokban néhány szabálysértés kivételével a bírósági titkárok tárgyalást tarthatnak egyesbírói jogkörben, továbbá kifogásokat bírálnak el és gyorsított eljárásokban intézkednek.
 
A bírósági szervezetben számos, 2018. január 31-ei állapot szerint 876 bírósági titkár tevékenykedik.