A bíróság elé állításról készített riportot a VAOL.hu

A bíróság elé állítás olyan külön eljárás, amely lehetővé teszi a bűncselekmény rövid időn - akár néhány napon belüli - elbírálását.

A gyors bírósági befejezésre a törvény akkor ad lehetőséget - olyan, nyolc évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő ügyek esetében -, ha az ügy egyszerűbb megítélésű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak, a terhelt a bűntett elkövetését beismerte - tájékoztatott dr. Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője.

Jelentősége, hogy a tapasztalatok szerint a bűnösség kimondása esetén az alkalmazott szankció nagyobb visszatartó hatással bír, a vádlottak rövid ideig állnak büntetőeljárás hatálya alatt, a sértettek pedig hamarabb tudják érvényesíteni az igényeiket.

A bíróság elé állításos eljárás tökéletesen alkalmazkodik az Országos Bírósági Hivatal egyik kiemelt stratégiai céljához, nevezetesen a bírósági ügyek, így a büntetőügyek időszerű intézésének az előmozdításához - mondta a vasi szóvivő. A vádlottat az ügyészség állítja a bíróság elé, ezt a törvényben rögzített jogosultságot a bíróság nem tudja befolyásolni. De a bíróság ügyterhe ezzel a külön eljárással nem növekszik.

Vas megyében tavaly 242 bíróság elé állításos eljárás volt, amely a valamennyi járásbíróságra érkezett összes közvádas ügy mintegy 21 százalékát jelenti. A Szombathelyi Járásbíróságon 172, a Sárvári Járásbíróságon 36, a Körmendi Járásbíróságon 15, a Kőszegi Járásbíróságon 19 bíróság elé állításos tárgyalás volt az elmúlt évben. Az idei esztendő első két hónapjában a Szombathelyi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságokon összesen 60, ezen belül a Szombathelyi Járásbíróságon 38, a Sárvári Járásbíróságon 14, a Körmendi Járásbíróságon 7, a Kőszegi Járásbíróságon egy bíróság elé állítás történt. A számszerinti mennyiségét több tényező is befolyásolja. Zömmel ittas járművezetés és garázdaság vétsége miatt került sor ezen eljárási forma alkalmazására - tette hozzá dr. Tóth András.

2013. március 27., vaol.hu

szerző: Simon Erzsébet