„Bírósági épületek egykor és ma”

A Kúria eredeti épületébe történő visszaköltözésének jegyében „Bírósági épületek egykor és ma” címmel építészeti konferenciát rendezett a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal a Magyar Néprajzi Múzeumban, 2013. április 5-én.

A konferenciát Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke köszöntötte és nyitotta meg. 

Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos a Kúriának az Igazságügyi Palotába történő visszaköltözésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket ismertette.

Bugár-Mészáros Károly építészettörténész az Igazságügyi Palota múltjából szemelvényeket, érdekességeket mutatott be a jelenlévőknek.

Az Igazságügyi Palota funkcióváltozásainak képes története címmel Dr. Granasztói Péter történész, néprajzkutató tartott előadást.

Majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1999-2010 közötti felújítási munkálatairól Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke tartott előadást.

A Győri Ítélőtábla épületét Patartics Zorán építész, míg a Fonyódi Járásbíróság tervezését, megvalósítását Horváth Zsolt építész ismertette.

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának beszéde után a konferencia záróeseményeként felavatták a Justitia szobor eredeti helyén a szobrot ábrázoló molinót.  

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének és a Kúria elnökének beszédét a névre kattintva olvashatja el.

A konferenciáról készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.

2013. április 5.