Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

 
 
2017. I. félévében 14 megyében, összesen 34 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.
 
A pályázatot személyesen vagy postai úton az Országos Bírósági Hivatalba kell eljuttatni. Címünk: 1055 Budapest, Szalay utca 16.
 
A pályázatok beérkezésének határideje 2017. március 16. (16 óra 30 perc)
 
A jelentkezők a felvételi eljárás során írásbeli és szóbeli versenyvizsgát tesznek, melynek célja, hogy felmérje a pályázók jogi problémák felismerésére, eldöntésére, illetve álláspontja megfogalmazására vonatkozó képességeit, készségeit, továbbá az általános jogi műveltségét, szóbeli kifejező-, döntés- és konfliktuskezelési képességét.
 
A felvételt nyert bírósági fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek, így részt vesznek a büntető, a polgári, a közigazgatási és munkajog területén az első- és másodfokú bírói munkában, de megismerik a cégbíróság munkáját, az ügyfélszolgálati irodák, kezelőirodák működését, határozat-tervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek a tárgyalásokon. A tapasztalatok alapján a fogalmazói időszakban megszerzett szakmai tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres, kiváló eredménnyel történő letételéhez.
 
A fentieken túl a fogalmazók részt vesznek az ügyfélfogadási napokon, ahol beadványokat szerkesztenek és eljárásjogi ismeretekkel segítik a jogkereső állampolgárokat. Mindemellett a bírósági fogalmazóknak lehetőségük van külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon való részvételre, nyelvtudásuk továbbfejlesztésére is.
 
A bírósági fogalmazók felvételi rendjéről szóló szabályzat (3/2016. (II.29.) OBH utasítás) hatályba lépésével a felvételi eljárás megújult és jelentősen bővült a megszerezhető többletpontok rendszere.
 
A jelentkezés feltételeiről és a megújult felvételi eljárásról, versenyvizsgáról részletes információk elérhetőek a birosag.hu weboldalon a Fogalmazói pályázat menüpontban.
 
 
 
A téma kapcsán dr. Gyarmathy Judittal, az OBH elnökhelyettesével készített interjú hanganyaga itt elérhető.
 
Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese továbbá a 2016-os HVG Diploma különszámában nyilatkozott a bírói pályáról. Az interjú a lap 140. oldalán olvasható. 
 
A 2016. II. félévében lezárult fogalmazói versenyvizsgákról itt olvashat.
 
A felvételi eljárásról és a fogalmazói karrierről bővebben a MIA honlapján olvashat
 
A téma kapcsán dr. Nagy Annamária bírósági titkárral készített interjú itt megtekinthető
 
A 2016. II. félévi pályázat eredményei kapcsán Dr. Engel Izoldával, az OBH központi igazgatási feladatokkal megbízott bírójával készített interjú itt elérhető
 
A Felvételi Versenyvizsga-bizottságban szerzett tapasztalatairól dr. Domonyai Alexa, a Szekszárdi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője nyilatkozott. Az interjú itt olvasható
 
A bírósági fogalmazói eljárásról dr. Szádoczki Krisztián bírósági fogalmazóval készített interjú itt elérhető
 
 
 
Budapest, 2017, január 18.