Bírósági fogalmazói álláshelyekre pályázhatnak a jelentkezők

2018. II. félévében a fővárosban és 14 megyében, összesen 36 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.
 
A pályázatot személyesen vagy postai úton az Országos Bírósági Hivatalba kell eljuttatni. Címünk: 1055 Budapest, Szalay utca 16.
 
A pályázatok beérkezésének határideje 2018. augusztus 24. 14 óra 00 perc
 
A pályázati kiírás ide kattintva olvasható.
 
 
A jelentkezők a felvételi eljárás során írásbeli és szóbeli versenyvizsgát tesznek, melynek célja, hogy felmérje a pályázó jogi problémák felismerésére, eldöntésére, illetve álláspontja megfogalmazására vonatkozó képességeit, készségeit, továbbá az általános jogi műveltségét, szóbeli kifejező-, döntés- és konfliktuskezelési képességét.
 
A felvételt nyert bírósági fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek, így részt vesznek a büntető, a polgári, a közigazgatási és munkajog területén az első- és másodfokú bírói munkában, de megismerik a cégbíróság munkáját, az ügyfélszolgálati irodák, kezelőirodák működését, határozat-tervezeteket szerkesztenek, jegyzőkönyvet vezetnek a tárgyalásokon. A tapasztalatok alapján a fogalmazói időszakban megszerzett szakmai tudás nagyban hozzájárul a szakvizsgák sikeres, kiváló eredménnyel történő letételéhez.
 
A fentieken túl a fogalmazók részt vesznek az ügyfélfogadási napokon, ahol  segítenek a jogkereső állampolgároknak a nyomtatvány kitöltésében, szóbeli kérelmek rögzítésében és bírósági eljárási kérdésekben. Mindemellett a bírósági fogalmazók kipróbálhatják magukat külföldi ösztöndíjprogramokban és tanulmányutakon, melyeken nyelvtudásukat is fejleszthetik.
 
A bírósági fogalmazók felvételi rendjéről szóló szabályzat (3/2016. (II.29.) OBH utasítás) hatályba lépésével a felvételi eljárás megújult, majd a 2017-es szabályzatmódosítás eredményeként jelentősen bővült, illetve változott a többletpontok rendszere, valamint több esetben változott azok igazolásának módja is. Emellett szélesebb körben lehetségessé vált az egységes álláshely betöltési időponttól történő eltérés. A szabályzatmódosításnak köszönhetően rövidült és egyben rugalmasabbá vált a felvételi eljárás. Ugyancsak módosultak a kinevezés feltételei, mely által még objektívabb lett a kiválasztási rendszer. 
 
A jelentkezés feltételeiről és a megújult felvételi eljárásról, versenyvizsgáról részletes információk a birosag.hu weboldalon a Fogalmazói Pályázat menüpontban és mia.birosag.hu weboldalon a Bírósági fogalmazói felvételi menüpontban érhetők el. 
 
 
Visszapillantóban a fogalmazók felvételi eljárása - videónk itt található.
 
A 2018. I. félévében lezárult fogalmazói versenyvizsgákról itt, valamint ide kattintva olvashat.
 
A felvételi eljárásról és a fogalmazói karrierről bővebben a mia.birosag.hu honlapon olvashat. 
 
A téma kapcsán dr. Nagy Annamária bírósági titkárral készített interjú itt tekinthető meg
 
A bírósági fogalmazói eljárásról dr. Szádoczki Krisztián bírósági fogalmazóval készített interjú itt érhető el.