Bírósági közvetítés szakmai nap a Miskolci Törvényszék szervezésében

 
Az Országos Bírósági Hivatal támogatásával a Miskolci Törvényszék 2016. október hó 21. napján „Hídépítés az igazságszolgáltatásban, út a mediációhoz” elnevezésű regionális szakmai napot tartott a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában. A rendezvény azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az igazságszolgáltatásban a bíróságon belüli alternatív vitarendezési módot jelentő közvetítési eljárás lehetőségére a bírák minél gyakrabban és hatékonyabban hívják fel a felek figyelmét. A konferencián dr. Pecsenye Csaba tanácselnök köszöntőjét követően dr. Barna Éva, a Miskolci Törvényszék mediációs koordinátora összefoglalta a közvetítői eljárás lényegét, bemutatva az eddig eredményeket. 
 
 
Tolnai Kata, az Országos Bírósági Hivatal országos közvetítői koordinátora dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin távollétében az ő előadását tartotta meg, amelyben bemutatta a bírósági képzés magyarországi modelljét. Képeken is bemutatta azokat a közvetítői helyiségeket, amelyek a jogintézmény infrastrukturájának megteremtését célozó pályázat keretében létesültek a bíróságokon, s amely pályázatra 17 törvényszék és egy ítélőtábla nyújtott be sikeres pályázatot. Hangsúlyozta, hogy a bírósági közvetítés azért lehet különösen előnyös, mivel a már folyamatban lévő perben a felek ingyenesen, rövidebb idő alatt a kapcsolatukra a jövőre nézve hosszútávra kiható megállapodást köthetnek, amelynek tartalmát kölcsönösen együttműködve maguk alakítják ki. Ha a megállapodást a felek közös kérésére perbeli egyezségként jóváhagyja a bíró, úgy annak ítélet hatálya lesz. Dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária bírónő - a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája - mutatta be azt a jelenleg még fejlesztés alatt álló számítógépes programot, amely a bírák, jogi képviselők és az ügyfelek számára is „sorvezetőként” szolgál a közvetítés igénybevételéhez. A rendezvény leginkább várt előadását Kertész Tibor nemzetközi mediátor tartotta, címzetes egyetemi docens, a közvetítői szakma nemzetközi hírű képviselője, több szakkönyv írója e témában. Tizenhat éve mediátorként dolgozik. Több mint kétezer sikeres közvetítői eljárást folytatott le Magyarországon, az Egyesült Államokban és Ausztriában. Jelenleg Bécsben, egy közvetítéssel foglalkozó szervezetet vezet. Interaktív előadását nagy érdeklődés kísérte, a hallgatóság közül többek érdeklődését felkeltette a szakma iránt.
A délután során dr. Hegedűs Ákos, az Egri Járásbíróság bírája, egyben bírósági közvetítője segített eligazodni abban, hogy a klasszikus értelemben vett bírósági eljárás és a közvetítés között hol húzódik a határ. Saját tapasztalatból szerzett példákra épített előadása segített megérteni, hogy hogyan tudja kiegészíteni a közvetítői tevékenység a bíró munkáját. Dr. Bokros Andrea a Miskolci Törvényszék bírósági közvetítője néhány sikeres közvetítői eljárás eredményéről számolt be. A szakmai nap zárásaként dr. Barna Éva, a Miskolci Törvényszék koordinátora olyan államok jogi szabályozásából állított össze egy csokrot, amelyek nemzeti sajátosságaikat is figyelembe véve sajátos módon népszerűsítik a közvetítést.
 
Miskolc, 2016 október 25.