„A bírósági munka rendkívül szerteágazó” – interjú dr. Kun Barnabással, a Siklósi Járásbíróság fogalmazójával

Az Országos Bírósági Hivatal 2016. II. félévi bírósági fogalmazói felvételi eljárása során sikeres felvételi versenyvizsgát tett, és jelenleg már a Siklósi Járásbíróság fogalmazójaként dolgozik dr. Kun Barnabás. A fogalmazói létről és a felvételi eljárásról kérdeztük. 
 
Miért döntött úgy, hogy bíróságon szeretne dolgozni?
 
Azt, hogy jogász szeretnék lenni már viszonylag korán, 13 éves koromban eldöntöttem. Az az elhatározás, hogy bíróságon szeretnék dolgozni, ennél jóval később született meg bennem. Nagyjából harmadéves joghallgató voltam, amikor először felmerült bennem az a gondolat, hogy a jövőben szívesen helyezkednék el az igazságszolgáltatás területén, és ahogy haladt előre az idő, ez egyre inkább a bíróságra szűkült le. Ennek az az oka, hogy úgy érzem, a személyiségemhez ez a pálya illik legjobban, és jogászként itt tudom leginkább fejleszteni a képességeimet. A bírósági munka – főleg a fogalmazói időszakban – rendkívül szerteágazó és a szakvizsga előtt ez óriási előnyt jelent.
 
Honnan értesült a fogalmazói pályázat kiírásáról? Hogyan készült fel a felvételire?
 
A fogalmazói pályázat kiírásáról a Magyar Igazságügyi Akadémia honlapján (mia.birosag.hu) értesültem. Ez nem volt véletlen, hiszen rendszeresen látogattam az oldalt épp azért, hogy időben benyújthassam a jelentkezésemet.
 
A felvételire a már említett honlapon közzétett mintafeladatsorok megoldásával, illetve a vizsgára való felkészüléshez ajánlott jogszabályok tanulásával, átismétlésével készültem, az adott – írásbeli és szóbeli – vizsgarészt megelőző 2-2 hétben.
 
A fogalmazói felvételi eljárás során mely feladatokat találta a legérdekesebbnek?
 
Az írásbeli vizsgarészen számomra az esszéírás volt a legérdekesebb. Mivel ennél a feladatnál két téma közül lehet választani, nagyobb eséllyel írhatunk olyan témáról, ami közel áll hozzánk, jobban megfelel az érdeklődési körünknek. Emellett a többi feladattípushoz képest kötetlenebb, ezáltal szabad teret enged a kreativitásnak.
 
A szóbeli vizsgarészen a munkahelyi szituáció tetszett leginkább. Főleg azért, mert itt egy olyan helyzetre kellett reagálnunk, ami a bíróságon bármikor megtörténhet a valóságban is. Nagyon hasznosnak tartom az ilyen és ehhez hasonló gyakorlati jellegű feladatokat.
 
Mit gondol, milyen tapasztalatokra tehet szert bírósági fogalmazóként?
 
A bírósági fogalmazóknak a 3 éves joggyakorlati idő alatt lehetőségük nyílik megismerni a bíróságok tevékenységét minden szinten és minden ügyszakban. Ez a gyakorlatban megszerezhető tapasztalat – mint már említettem – a szakvizsgára való felkészülést nagymértékben megkönnyítheti.
 
Számomra eddig az volt a legérdekesebb, ahogy a korábban megtanult szabályok a gyakorlati alkalmazás során megtöltődtek tartalommal. Több, korábban nehezen értelmezhető vagy lényegtelennek tűnő rendelkezés nyert értelmet azáltal, hogy élesben is láttam az adott szabály gyakorlati jelentőségét.
 
Azt hiszem a bíróság kiváló terep a tanulásra és a fejlődésre, melyet különböző programok, pályázatok is segítenek. És még nem is beszéltem a kollégákról, akikhez bármilyen kérdéssel fordulhatok és mindig számíthatok a segítségükre, hiszen a bíróság nem csak egy munkahely, hanem egy közösség is.
 
 
 
A téma kapcsán dr. Gyarmathy Judittal, az OBH elnökhelyettesével készített interjú hanganyaga itt elérhető.
 
Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese továbbá a HVG Diploma különszámában nyilatkozott a bírói pályáról. Az interjú a lap 140. oldalán olvasható. 
 
A 2016. II. félévében lezárult fogalmazói versenyvizsgákról itt olvashat.
 
A felvételi eljárásról és a fogalmazói karrierről bővebben a MIA honlapján olvashat
 
A téma kapcsán dr. Nagy Annamária bírósági titkárral készített interjú itt megtekinthető
 
A pályázat eredményei kapcsán dr. Engel Izoldával, az OBH központi igazgatási feladatokkal megbízott bírójával készített interjú itt elérhető
 
A Felvételi Versenyvizsga-bizottságban szerzett tapasztalatairól dr. Domonyai Alexa, a Szekszárdi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője nyilatkozott. Az interjú itt olvasható
 
A bírósági fogalmazói eljárásról dr. Szádoczki Krisztián bírósági fogalmazóval készített interjú itt elérhető
 
 
Budapest, 2017. január 18.