A bírósági szervezet jövőjéről tartott előadást az OBH elnöke

A bírósági szervezetnek alapvető érdeke, hogy ál-problémák boncolgatása és hamis ellentétek kreálása helyett önmagában is releváns képet legyen képes felmutatni saját magáról – mondta dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a XIV. Magyar Jogászgyűlésen 2018. október 4-én Balatonalmádiban. 
 
Az eseményen, melyen a magyar jogásztársadalom több jeles képviselője is részt vett, az OBH elnöke kiemelte, hogy a bíróságok jövőjével kapcsolatban mindenekelőtt arra van szükség, hogy közbeszéd tárgya legyen a bíróságok és a bírók szerepe. A kiindulópontnak az Alaptörvényt kell tekinteni, ennek alapján lehet megtalálni a választ arra, hogy mi a magyar bíróság szerepe a 21. században – tette hozzá.
 
Beszédében Handó Tünde megvonta a bírósági igazgatás elmúlt 6 évének mérlegét és kiemelte, hogy az OBH által felügyelt területeken jelentős előrelépések történtek. Az ítélkezési teljesítmény mára európai szinten is kiemelkedő. A bíróságok évről évre több ügyet fejeznek be, mint amennyi érkezik, folyamatosan csökken az ügyhátralék. Példátlan léptékű informatikai fejlesztések indultak és számos épület megújult az utóbbi években.
 
Az OBH elnöke egy inga mozgásához hasonlította a bírósági igazgatás modell-váltásait. Emlékeztetett: Magyarországon egészen 1997-ig az igazságügyi minisztérium felelt a bíróságok igazgatásáért. Az 1997-ben elfogadott bírósági törvények alapján létrejött Országos Igazságszolgáltatási Tanács az ingamozgás másik végpontja: a totális önkormányzatiság volt. A 2011-ben lezajlott bírósági reform alapján létrejött struktúra pedig az inga nyugalmi helyzetét jelenti, a két véglet közötti egyensúlyi pontot.
 
Az OBHE elnökének beszéde itt olvasható.
 
A hangfelvételt pedig itt hallgathatják meg: