A bírósági történelem és hagyományápolás fontosságáról tartott előadást dr. Handó Tünde a XXVI. Jogi beszélgetéseken

„A múltunkból sokat tanulhatunk, tapasztalataink példaként szolgálhatnak - akár követendő, akár intő példáról legyen szó” – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. március 23-án Kaposváron, a XXVI. Jogi beszélgetések című rendezvényen. Dr. Handó Tünde kiemelte: a magyar jogi kultúra gazdag hagyományokra építkezik, a jogi hivatás gyakorlói erős gyökerekből táplálkozhatnak. 
 
Hangsúlyozta, hogy az OBH és a bírósági szervezet kiemelt figyelmet fordít a hagyományőrzésre. A bíróságtörténeti projekt jogásztársadalmat valamint nagyközönséget egyaránt célzó tudományos és ismeretterjesztő törekvéseinek része a Mailáth György országbíró, a Magyar Királyi Curia egykori elnöke emlékére évente kiírt tudományos pályázat, a hamarosan Werbőczy István nádor nevét viselő ösztöndíjprogram, vagy a Ráth György polihisztor bíróról elnevezett bírósági történelem és hagyományápolás pályázat. Az utóbbi pályázaton elnyert támogatás segítségével az elmúlt években a bíróságok – egyebek mellett – számos tudományos, ismeretterjesztő munkát készítettek, kiállításokat rendeztek. 
 
Az OBH elnöke arról is szólt, hogy tavaly szeptemberben a Magyar Igazságügyi Akadémián „Bíróságtörténeti hetet” rendeztek, kiállításon mutatva be a magyar bírósági történelem virágkorát. A kiállítás mellett műhelybeszélgetést és tudományos konferenciát is tartottak. A rendezvény sikerére és a kiállítás iránti érdeklődésre tekintettel a „Bíróságtörténeti hét” vándorútra indult. Az országos bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút Szeged után Miskolcon, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Budapesten „az emlékezés erejével” mutatja be az érdeklődő közönség számára a magyar bírósági történelmet.