Bírósági történelem és hagyományápolás: új könyv jelent meg a Szegedi Ítélőtábláról

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara november 24-én konferenciát tartott az ítélőtábla történetét bemutató 3. kötet megjelenésének apropójából. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elmondta, kiemelten fontosnak tartja a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzését, a hagyományok feltárását és ápolását, az igazságszolgáltatás társadalomban betöltött szerepének megismertetését. 
 
 
Az OBH elnöke hozzátette, három éve indult útjára a Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás pályázat, melynek tárgya lehet kutatómunka, emléktábla, emlékmű felújítása, kiállítás rendezése, bíróságtörténeti tárgyú konferencia szervezése, kiadványok készítése és történeti tárgyak restaurálása is. A pályázat támogatásával eddig 24 kiadvány jelent meg és csak 2017-ben 8 rendezvény valósul meg. A Szegedi ítélőtábla legújabb kötete is a pályázat segítségével jött létre. 
 
 
Az OBH és a Szegedi Ítélőtábla közös munkájának eredményeként már két kötet jelent meg a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetéről, melyek az 1890-től 1921-ig terjedő időszakot fedték le. A most kiadott harmadik kötetet dr. Antal Tamás, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense írta „A Szegedi Királyi Ítélőtábla története 1921 és 1938 között” címmel. A könyvbemutatóhoz kapcsolódóan táblatörténeti konferenciát is szerveztek.