Bírósági ülnökök eskütétele Székesfehérváron

2015. október 14-én ünnepélyes keretek között Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék Elnöke és Dr. Varga Péter Pál, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Elnöke jelenlétében a Megyeházán tették le esküjüket a Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése által soron kívül megválasztott új bírósági ülnökök. A megbízóleveleket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere adta át.
 
A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik. Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki még nem múlt el 70 éves, cselekvőképes, büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. A gyakorlatban az ülnökök, csakúgy, mint a bírák, nem lehetnek tagjai pártnak, nem folytathatnak politikai tevékenységet. Ítélkezéssel összefüggő tevékenységük során mentelmi jog illeti meg őket, joguk van az iratanyagokat teljes körben megismerni, ezzel kapcsolatban azonban titoktartási kötelezettségük van.
 
Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin ünnepi beszédében kiemelte, hogy ülnöknek lenni komoly társadalmi felelősségvállalás, amely társadalmi megbecsüléssel is jár, az ítélkezésben pedig a bírókkal egyenértékű jogaik és kötelezettségeik vannak. Elnök asszony gratulált minden megválasztott ülnöknek és kérte őket, hogy munkájukkal segítsék az igazságszolgáltatás működését, bíró kollégáik és egymás munkáját, hiszen a cél közös: hatékony, időszerű és megalapozott igazságszolgáltatás a bíróságokon.
 
Székesfehérvár, 2015. október 20.