Bírósági vezetők lektorálták az Arculati kézikönyvet

A bírósági szervezet kiemelt figyelmet fordít a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítésére. Ügyfelek százezrei keresik fel évente személyesen a bíróságokat ügyeik intézése végett. Ezért különösen fontos, hogy ügyük súlyához méltó környezetben, megfelelően felkészült munkatársak fogadják őket. Ez a 21. században nemcsak a privát szférában, hanem a közszférában is természetes.
 
Ahogyan a „jó állam” arcai a kormányablakok, úgy a nyitott, szolgáltató bíróság arcai az ügyfélközpontok. A kormányablakokhoz, vagy a vállalati szféra (pl. bankok, telekommunikációs cégek) ügyfélszolgálataihoz hasonlóan az ügyfélközpontok is az ügyintézés új kultúráját hivatottak megjeleníteni. Az a cél, hogy a bíróságok ügyfelei korszerű és komfortos körülmények között, egyszerűbben, gyorsabban intézhessék ügyeiket, adhassák be beadványaikat, tájékozódhassanak vagy tekinthessenek be iratokba. Ez által válik lehetővé, hogy például egy debreceni állampolgár a Zalaegerszegi Törvényszék előtti ügyében is a lakóhelyén kaphasson információt.
 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az ügyfélközpontok kialakítását a kezdetektől összetett kérdésként kezelte. Az ügyfélközpont ugyanis egyszerre jelenti az ügyfélfogadásra szolgáló helyiségek egyedi arculatának kialakítását, az ügyintézési folyamatok egységesítését, az ott dolgozók megfelelő képzését és közérthető tájékoztató anyagok kiadását. 
 
Ahhoz, hogy az ügyfélközpontok mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók igényeinek, elvárásainak a lehető legteljesebb mértékben megfeleljenek, az OBH stratégiai partnerét, a kormányablakok arculatának kialakításában is közreműködő Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet kérte fel egy kutatás elvégzésére. A service design munkamódszerével elvégzett fél éves munka eredménye az a 2016 januárjában elkészült Arculati kézikönyv, amelyet bírósági vezetők lektoráltak. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke az ügyfélközpontok munkatársainak megjelenéséről, öltözetéről szóló fejezettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a „koncepciót – annak ellenére, hogy az az előkészítés során már vitákat váltott ki – támogatom és fontosnak tartom azt, hogy a szakmai anyag az ügyfélcentrumban dolgozók személyes megjelenésével is külön foglalkozzon.” Az Arculati kézikönyv ezen túl a fizikai tér alakítására, berendezésére, az infokommunikációs eszközök alkalmazására vonatkozó ajánlásokat is tartalmaz.
 
A tervek szerint idén és jövőre összesen 21 új ügyfélközpont nyitja meg kapuit a bíróságokon.
 
Dr. Polgárné dr. Vida Juditnak, az OBH elnöki biztosának és Orlai Balázsnak, a MOME egyetemi adjunktusának a témában adott interjúja az alábbi hivatkozásokra kattintva elérhető:
M1, Ma reggel (2:40:05-től)