A bíróságok a rend és a biztonság képviselői

A magyar bírák magasan képzettek, függetlenül ítélkeznek, munkájuk felett az Alkotmánybíróság is komoly kontrollt gyakorol. Sokan, sokféleképpen próbálják ugyan befolyásolni a bírákat, de a bírósági vezetők megteremtik a nyugodt munkavégzés körülményeit – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Nyíregyházi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Dr. Handó Tünde kifejtette: ha valaki bírósághoz fordul, azt kell éreznie, hogy itt rend, nyugalom és biztonság van. Ez a biztonság egyfelől az ügyfelek és a bírósági dolgozók fizikai biztonságát jelenti, de azt is, hogy az egyes ügyeket mindig a hatályos jogszabályok alapján ítélik meg. Hozzátette: az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése érdekében fontos a hatalmi ágak, a társszervek közötti együttműködés, a párbeszéd. Kiemelte, a hazai bíróságok jól teljesítenek, az Európai Bizottság Igazságügyi eredménytábláján az első harmadban szerepelnek. A Nyíregyházi Törvényszék is kiemelkedő eredményeket ér el. A törvényszéki első fokon tárgyalt büntetőügyek esetében 50%-kal emelkedett az egy éven belül befejezett ügyek aránya. A két éven túl folyamatban lévő ügyek száma pedig – valamennyi ügyszakot figyelembe véve – 34%-kal csökkent. Rendkívüli eredmény, hogy a Vásárosnaményi Járásbíróságon polgári ügyszakban 4%, büntetőben pedig csupán 2% a hatályon kívül helyezések aránya. 
 
Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke elmondta, fontos az ügyek ésszerű határidőn belül történő befejezése. A törvényszék bírái 2016-ban 7905 tárgyalási napot tartottak és csaknem 30 000 ügyet bíráltak el. Kimagasló eredmény, hogy a szabálysértési ügyek 90,9%-a 3 hónapon belül fejeződött be. Hozzátette, az elmúlt évben az OBH által meghirdetett pályázati forrásoknak köszönhetően több mint 257 millió forintot fordítottak épületek karbantartásra és a munkakörnyezet javításra. Az ügyfelek igényeire figyelve nyomtatványmintákat tesznek közzé internetes oldalukon, ügyfélfogadást és panasznapot tartanak, a jövőbeni tervek között szerepel továbbá egy ügyfélcentrum kialakítása is.