Bíróságok tesztelték az ügyfél-tájékoztató kiadványokat

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2017. december 15. és 2018. január 30. között pilot jelleggel tesztelte az első ütemben elkészült ügyfél-tájékoztató kiadványait.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság, a Szigetszentmiklósi Járásbíróság, valamint az Egri Törvényszék vett részt a Szervezeti Kisokos, a Tárgyalásra megyek, a Panasznap, a Tanúként idéztek és a Keresetlevél kiadványok tesztelésében. A program keretében a pilot bíróságok ügyfelei kérdőívet tölthettek ki, a bíróságok pedig összegyűjthették saját eredményeiket és tapasztalataikat.
 
A tesztelés idejében összesen 3100 db kiadvány jutott el az ügyfelekhez, a legkeresettebb a Panasznap című kiadvány volt.
 
A kérdőívet 143-an töltötték ki. A válaszadók 93%-a teljes mértékben, vagy többnyire informatívnak, hasznosnak találta a kiadványokat, 90%-uk teljes mértékben, vagy többnyire megtalálta bennük kérdéseire a választ. 93%-uk szerint a tájékoztató kiadványok segítséget nyújtottak a további információk megszerzéséhez is. A válaszadók többsége érthetőnek, követhetőnek tartotta őket, elégedettek voltak azok szerkezetével és megjelenésével.
 
Az OBH egységes arculatú kiadványainak célja az ügyfelek eredményes és gyors tájékoztatása, a bíróságok működésének megismertetése. Közérthető formában tartalmazzák a bírósági szervezethez, valamint a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó legfontosabb kérdéseket.