Bíróságtörténeti kiállítás és évértékelő kerekasztal beszélgetés a Szolnoki Törvényszéken

A Szolnoki Törvényszéken 2015. április 21-én összbírói értekezlet megtartására kerül sor. A jeles eseményt a törvényszéken széleskörű rendezvénysorozat előzi meg.
 
Ennek keretében 2015. április 13-án a törvényszék épületének II. emeleti aulájában „Pillanatok a Szolnoki Törvényszék történelméből” címmel bíróságtörténeti kiállítás került megnyitására. A kiállítást Dr. Pongrácz Zsolt törvényszéki bíró, a Szolnoki Törvényszék büntető kollégiumvezetője, a törvényszék történeti munkacsoportjának vezetője nyitotta meg, rövid metszetét adva 1885-ben alapított bíróságunk történetének. A tárlaton törvényszékünkkel egyidős kódexek, végrendeletek, egykoron tárgyalt híres, hírhedt bírósági ügyekről fennmaradt dokumentumok, és a bírósági munka számos tárgyi emléke került kiállításra. 
 
A kiállításmegnyitót követően Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke a törvényszék kollégiumi termében évértékelő kerekasztal beszélgetésen látta vendégül a kiállítás díszvendégeit, ahol bemutatta a törvényszék 2014. évi működését. A tárgyév kiemelkedő eredményeként említette a tanúgondozás, és a gyermekközpontú igazságszolgáltatás terén történt jelentős előrelépéseket, valamint a törvényszék által, a „Nyitott bíróság-program” keretében szervezett programok bővülését, és egyre növekvő népszerűségét. Az évértékelőt követően felszólaló díszvendégek, kivétel nélkül üdvözölték a törvényszék elnökének kezdeményezését, és a különböző hivatásrendek, intézmények közötti folyamatos kommunikáció, és zökkenőmentes együttműködés fontosságára hívták fel a figyelmet. 
 
A kerekasztal beszélgetésen részt vett Dr. Varga Árpád, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség és Dr. Korpás Károly, a Szolnoki Járási Ügyészség vezetője, Dr. Séllei Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, Dr. Urbán Zoltán László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, Szabó Zoltán, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője, Dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Varga Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka, Berec Zsolt Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Horváth Ákos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet alezredese, Dr. Veres Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal hatósági osztályvezetője, Kövy Diána, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal szabálysértési ügyintézője, valamint a helyi sajtószervekkel történő, minél szorosabb együttműködés jegyében Fodor Beáta, az Új Néplap főszerkesztő-kiadóigazgatója és Bán János, a Szolnok Televízió vezető szerkesztője. 
 
Szolnok, 2015. április 14.