Bíróságtörténeti konferencia zárja a Bíróságtörténeti Hetet

„A magyar bűnvádi perrendtartás múltja és jelene” című konferencia zárja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) rendezvénysorozatát, a Bíróságtörténeti Hetet 2017. szeptember 15-én. A Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) megrendezett programsorozat célja a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzése, a hagyományok feltárása és bemutatása.
 
A konferenciát dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg, aki elmondta, a konferencia méltó megkoronázása az egyhetes bíróságtörténeti rendezvénysorozatnak. Ennek keretében hétfőn bíróságtörténeti kiállítás nyílt, szerdán pedig szándéknyilatkozatot írtak alá a Kúria és a Legfőbb Ügyészség Kossuth téri épületébe való visszaköltöztetéséről. Kiemelte, annak, hogy az igazságszolgáltatás épülete visszakerül a nemzet főterére, szimbolikus jelentősége van. A Kossuth téren így újra megjelenhet az alkotmányos hatalmak – a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom – egysége. Hozzátette, az Igazságügyi Palotában látogatóközpont is nyílhat, amely a tervek szerint bírói életutakat és a bírósági szervezet történetét is bemutatja. 
 
A konferencián – egyebek mellett – a bűnvádi perrendtartásról, a magyarországi esküdtbíráskodásról, valamint a büntetőeljárás II. világháborút követő változásairól is szó esik olyan neves jogtörténészek előadásában, mint Prof. dr. Mezey Barna tanszékvezető egyetemi tanár, Prof. Dr. Stipta István egyetemi tanár és Prof. dr. Révész T. Mihály címzetes egyetemi tanár. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Bíróságtörténeti Hétről tudósító hírek az alábbi hivatkozásokra kattintva elérhetőek.