Biztonságos bíróságokon eredményes ítélkezés

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett Igazságügyi eredménytáblája szerint a hazai bíróságok Európa élvonalában vannak. Az időszerű és minőségi ítélkezéshez hozzájárul a bírósági épületek biztonságának garantálása is – mondta dr. Handó Tünde, a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Idén ötödik alkalommal tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát.  A felmérés rávilágított arra, hogy a közigazgatási perek intézése hazánkban a 2. leggyorsabb, csupán Svédország áll előttünk. A közigazgatási ügyhátralék pedig a 2. legalacsonyabb a 28 uniós tagállam között. Az eredménytábla által vizsgált – civilisztikai – ügytípusok összességét tekintve Magyarországon a 3. legkisebb a bíróságok ügyhátraléka, a perek befejezéséhez szükséges időtartam a 6. legrövidebb. Polgári és kereskedelmi ügyszakban az ügyek feldolgozási aránya 104%-os, ami azt jelenti, hogy a bíróságok több ügyet fejeznek be, mint ami beérkezik. A vizsgálat kitért arra is, hogy a megkérdezettek hogyan ítélik meg a bírók függetlenségét.  A felmérés szerint az elmúlt évhez képest nőtt a cégek bíróságokba vetett bizalma. 
 
Az OBH elnöke kiemelte, az eredmények mellett a bíróságok biztonsága is nagyon fontos, az épületek, a bírók és az igazságügyi alkalmazottak fizikai biztonságának garantálása hozzájárul a befolyásolástól mentes, pártatlan ítélkezéshez. A Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően ma már minden bírósági épületben – repülőtéri eszközökkel megegyező – fémkereső kapuk és 101 ítélkezésre használt épületben csomagvizsgáló berendezések is a biztonság megőrzését szolgálják. 
 
Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta, az elmúlt évben az időszerűség tovább javult a megye bíróságain. A peres ügyek több mint 85%-a egy éven belül befejeződik. Az ítélkezés infrastrukturális körülményei is fejlődtek, több nagyobb beruházás is megvalósult, az idei évre pedig a fűtési rendszer korszerűsítését tervezik. 
 
Az igazságügyi eredménytábláról tájékoztató hírünk itt elérhető.