Bokréta az új Debreceni Járásbíróság épületén

Az épülő Debreceni Járásbíróság 60 százalékos készültségben van, elkészült a legmagasabb épületrész, így a hagyományoknak megfelelően felkerülhetett ünnepélyes keretek között a bokréta is.
 
A bokrétaavató ünnepségen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a kezdetekről szólva elmondta: a közgyűlés még 2003-ban döntött arról, hogy jelképes 1 forintért 99 évre átadja az államnak a Széchenyi – Arany János utca közötti területet, ahol a Debreceni Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészség után most már az épületegyüttes utolsó eleme készül. Kósa Lajos kiemelte: a Debreceni Járásbíróság eredményei országos szinten is kiemelkedőek, a legjobbak pedig megérdemlik, hogy a legszebb, legalkalmasabb helyen működjenek. 
 
Szűcs Gyula, a kivitelező HUNÉP Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 60 százalékos készültség mellett tartják az ütemet, novemberre a külső munkálatok befejeződnek, így a téli időszakban már a belső építészeti munkálatokkal lehet haladni. A vezérigazgató hozzátette: tavaszra a tereprendezés marad.
 
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszédében kiemelte: világszínvonalú járásbíróság épül Debrecenben, aki ide betér, az az igazságosság iránti tiszteletet érezheti majd. Dr. Handó Tünde kivételesnek és példamutatónak nevezte azt a gesztust, amellyel Debrecen városa hozzájárult a járásbíróság építéséhez.
 
Az ünnepi beszédeknek egyébként a régió legnagyobb tárgyalóterme adott otthont, a 150 fős tárgyalóban átadását követően a Debreceni Ítélőtábla nagy létszámú tárgyalásai is helyet kaphatnak majd – tette hozzá dr. Kahler Ilona. A Debreceni Törvényszék elnöke kiemelte: 1996 óta nem telt el úgy év, hogy ne lett volna napirenden az új bíróság megépítése, de csak 2012 őszén nyílt meg a lehetőség a korábbi tervek aktualizálására, majd a forrás is megnyílt a kivitelezésre.
 
A bokréta felhúzását követően a több mint 100 résztvevő bejárta a járásbírósági épületet, a korszerű büntető és polgári iroda, a bírói és jegyzői szobák, tárgyalók mellett megtekinthették többek között a tetőterasz fölött elhelyezkedő impozáns könyvtárat, illetve az odavezető „Sóhajok hídját” is.
 
Az új épületbe a Debreceni Járásbíróság jövő nyáron költözhet át, az ítélkezési szünet után pedig 2015 szeptemberében már az Arany János utcán kezdődhet el az ítélkezési tevékenység. 
 
A kiviteli terveket a Koller és Társa Tervező Kft. készítette. A kifejezetten bírósági funkciókra megálmodott, 10 ezer négyzetméteres épületben 33 db 35-40 fős tárgyalóterem mellett gyermekmeghallgató szobát is kialakítanak, és méltó körülmények közé kerülhet majd a bírósági mediáció is. A komplexumban az ügyféltér és a munkatér a mai kor elvárásainak megfelelően elkülönül, de az épületgépészet és a biztonságtechnika is a legmodernebb technológiát képviseli. 
 
A Debreceni Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség mellé épülő új Debreceni Járásbírósággal együtt az „ítélkezési negyed” mintegy 20 ezer négyzetméterre bővül. A komplexum kialakítására összességében 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
A rendezvényről készült képek az alábbi linken tekinthetők meg.
 
A Dehír által készített összefoglalót a rendezvényről itt tekinthetik meg.
 
Debrecen, 2014. szeptember 23.