Bővül a Gyulai Járásbíróság illetékessége szabálysértési ügyekben

A Gyulai Törvényszék elnökének intézkedése folytán 2016. január 01. napjától a pénzbírság, a helyszíni bírság közérdekű munkára, valamint a pénzbírság, a helyszíni bírság és a közérdekű munka elzárásra történő átváltoztatása iránti ügyek intézésére az Orosházi Járásbíróság helyett is a Gyulai Járásbíróság rendelkezik illetékességgel. A változás nem érinti a már folyamatban lévő ügyeket, hanem kizárólag a 2016. január hó 01. napján és azt követően érkezett ügyekben alkalmazandó.

A döntés hátterében az áll, hogy a törvényszék elnöke 2015. január 1. napjától ezen ügyek elintézésére a Battonyai, Békési, Békéscsabai Járásbíróságok területén is a Gyulai Járásbíróság illetékességét állapította meg, és az eltelt időszak alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a részleges központosítás lényegesen hatékonyabb, gyorsabb ügyintézést eredményez kevesebb munkaerő igénybevételével. A módszer további előnyét jelenti, hogy nagymértékben elősegítette a jogalkalmazás egységességének biztosítását.

Az intézkedés sikeréhez az is hozzájárult, hogy a Gyulai Törvényszék a pénzbírság és helyszíni bírság elzárásra történő átváltoztatása iránti ügyek intézéséhez átvette a Budapest Környéki Törvényszék informatikusai által kifejlesztett úgynevezett Szabálysértési kötegelt adatfeldolgozási rendszert. E programnak köszönhetően a szabálysértési ügyek ezen csoportjának elintézése kevesebb humán erőforrást igényel, és számottevően csökkenti az egyes ügyekre fordított időt.

Gyula, 2016. január 12.