Budapestre érkezett Gjin Gjoni, a Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata elnöke

A Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata elnöke az aktuális feladatokról egyeztetett a Budapesten működő Titkársággal. Gjin Gjoni magyarországi látogatása során részt vett az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén, majd Hámori Attilával, az OBT soros elnökével „Balkan Network” feliratú réztáblát avatott. További képek ITT.
 
 
Gjin Gjonit, az Albán Köztársaság Legfelsőbb Igazságügyi Tanácsának tagját, ítélőtáblai bírót, 2015 májusában választották a hálózat elnökének. A magyar igazságszolgáltatási rendszer sikere, hogy a közgyűlési döntés értelmében a Hálózat székhelye és Titkársága is Budapesten lesz.
 
Az aktuális feladatok között szerepel a szervezet új honlapjának kialakítása, illetve egy olyan adatbázis létrehozása, amely a tagállamok testületi elérhetőségét és igazságügyi szolgáltatásának bemutatását tartalmazza. Emellett zajlik az éves közgyűlés előkészítése a budapesti Titkárság közreműködésével. 
 
A 300 millió embert felölelő balkáni térség igazságügyi tanácsainak együttműködése 2006-ban kezdődött. 2014. május 12-13-án Bukarestben írták alá az Alapító Okiratot az Országos Bírósági Hivatal és az OBT részvételével. 
 
Tagok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia és Törökország és Koszovó (2015 májusában csatlakozott).
 
A nemzetközi hálózat célja, hogy előmozdítsa a résztvevő igazságügyi tanácsok közti együttműködést elsősorban a bírói függetlenség és az átláthatóság érdekében, illetve az egyes igazságügyi rendszereket vizsgálja. 
 
Budapest, 2015. július 7.
 
 
Korábban írtuk: