Bűnmegelőzési szimuláció a Lenti Járásbíróságon

„Az autót két hete vettem egy rendőrségi aukción... A kábítószer nem az enyém, nem tudtam róla. A mérleget a patakból kifogott halak megmérésére használtam, a tasakokban meg csalit tartok... A kanál? Az azért volt a kocsiban, mert reggelire joghurtot ettem...”   Ehhez hasonló mondatok hangzottak el a Lenti Járásbíróságon 2014. december 16-án, mikor nem sokkal korábban egy fiatal autójában 500 gramm kábítószert találtak a rendőrök. 
 
2014. december 16-án egy közlekedési baleset miatt vonultak ki Lenti belvárosába a helyi rendőrök. A helyszínelés során az autót vezető fiatal zavartan viselkedett: pupillája rendellenesen tág volt, s állította, őz ugrott a kocsija elé a belváros közepén. A járőrben így felmerült a gyanú, hogy a balesetet szenvedett személy kábítószert fogyasztott.  Mint kiderült, a gyanú nem volt alaptalan: a hatóság emberei egy csomag kábítószergyanús anyagot találtak a kocsiban.
 
Ezzel a történéssel vette kezdetét az a bűnmegelőzési szimuláció, melyre 2014. december 16-án, kedden 9 órai kezdettel került sor a Lenti Járásbíróságon.  A történet ugyanis nem valódi, de akár az is lehetne.... 
 
Az interaktív programot  a Lenti Járásbíróság szervezte a helyi rendőrség és ügyészség bevonásával, valamint a lenti Gönczi Ferenc Gimnázium diákjainak részvételével. A bűnmegelőzési célzattal zajló esetszimuláció az ”elkövetés” pillanatától mutatta be a történteket: a bíróság udvarán ”ténylegesen” balesetet szenved egy jármű, a vezetővel szemben  a rendőrség emberei intézkednek, s a gyanú nyomán egy kábítószer kereső kutya is érkezik a helyszínre.  Sor került előállításra, motozásra, kihallgatásra, letartóztatásra, s nyomozati tárgyalásra is a délelőtt során. 
 
Az iskola diákjai messzemenőkig partnerek voltak a játékban. Önként jelentkezők közül került ki a gyanúsított, aki maga sem tudta, mire vállalkozik.  Néhány instrukciót kapott csupán a bíróság elnökétől, dr. Horváth Zsolttól, ám a történet további folyatását már a szereplők alakították.  Volt, aki értesítette a rendőrséget a balesetről, más a gyanúsított édesanyját játszotta, barátját alakította. A szereplők ténylegesen bejelentést tettek a rendőrségen, mire helyszínelő érkezett, a sofőr szondát fújt, a kábítószer gyanú miatt drog kereső kutya kutatta át a járművet, s munkája nyomán 500 grammnyi kábítószergyanús anyag került elő az ajtó kárpitjából. Aztán kattant a bilincs, értesítették az ”édesanyát”, a gyanúsítottat a bíróság épületében kialakított fogdába kísérték, ujjlenyomatot vettek tőle, kirendelt védője jelenlétében kihallgatták, majd nyomozati eljárás lefolytatására került sor. 
 
„Nem az enyém a drog. A kocsit rendőrségi árverésen vettem 2 hete” - mondta a nyomozati bíró előtt a gyanúsított, aki kérdésre azt is ecsetelte, hogy a baleset utáni drogtesztje miért lett pozitív. „Kölcsön adtam néhány órára a barátomnak a kocsit, s mikor visszahozta találtam benne egy cigit. Rágyújtottam, de nem tűnt fel, hogy nem rendes cigi. Na, utána kezdtem el szédülni, meg hallucinálni. Láttam egy szarvast, azért rántottam el a kormányt...” A bírót nem győzte meg az elmélet, így előzetes letartóztatás lett az eset vége, s nem sokkal később a barátért is megérkeztek a rendőrök. 
 
Játék volt, jó játék, döbbent pillanatokkal, feszült hangulattal, meglepő kijelentésekkel - foglalták össze a diákok a szimuláción tapasztaltakat dr. Horváth Zsolt járásbírósági elnök vezetésével. A gyerekek kérdéseire ő, illetve dr. Pirger Csaba főügyészségi ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője válaszolt, rámutatva, hogy az életben is ugyanígy zajlanak a történtek, csak azt követően nem lehet hazamenni.
 
A "Nyitott bíróság" program keretében Lentiben már több perszimulációt tartottak, s volt lehetősége a diákoknak tárgyalást is látogatni, ám a mostani, több szervezetet is bevonó, illetve bemutató  rendezvény egyedülálló a maga nemében. Az interaktív, több egység munkáját szemléltető szimuláció mintegy előfutára a Zalaegerszegi Törvényszék 2015-ben megvalósuló szimulációs programjának, melybe a rendőrség és az ügyészség mellett a büntetés-végrehajtás és a kormányhivatal is bekapcsolódik majd. A diákok pedig  egyöntetűen jelezték: szívesen visszajönnek. 
 
Zalaegerszeg, 2014. december 16.