Büntethető magatartások a Szigeten - interjú Szabó Dr. Szabó Judittal

 
A Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának vezető-helyettese foglalta össze a jogszabályellenes magatartások kapcsán várható büntetési tételeket.
 
"Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a könnyű testi sértés, amikor nyolc napon belül gyógyul a sérülés. Ennek is van szándékos és gondatlan változata. Az utóbbi azt jelenti, hogy az illető nem tett meg mindent, ami tőle elvárható. A pogózás viszont speciális. Nem tudok olyan büntetőügyről, ami emiatt indult volna.
 
A sportrendezvényekhez hasonlítanám, mert ugye aki részt vesz a pogózásban, ugyanúgy, mint például a birkózásnál, az lényegében beleegyezik abba, hogy sérülést szerezhet. Aki pogózni bemegy, annak számítania kell arra, hogy lökdösődés lesz. Nyilván nem súlyos testi sértésre, de mondjuk egy bokarándulásra. Jelentkezik egy olyan erős sértetti közrehatás, amitől ez nem lesz bűncselekmény. De kétségtelen, hogy ha valaki hirtelen előkap bent egy kést vagy egy sörösüveget, vagy pogózás közben az egyik véletlen meglöki a másikat, és erre a másik nekiáll szándékosan lökdösni, az már – azon kívül, hogy garázdaság lesz – megvalósíthatja a testi sértés bűncselekményét."
 
 
A teljes interjút az alábbi linken tekinthetik meg.
 
Budapest, 2014. április 11.