Bűnüldözés testközelből - szakmai tanulmányúton jártak a Kaposvári Járásbíróság fogalmazói

A Kaposvári Járásbíróság bírósági fogalmazói, dr. Hoppár Kíra, dr. Csullag Judit és dr. Pesti Krisztina a nagykovácsi Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában jártak. A Kaposvári Törvényszék és a Kaposvári Járásbíróság közös szervezésében megvalósult bűnügyi oktatáson vettek részt, ahol Vida Róbert c.r. alezredes fogadta őket.
 
Megtekintették a szimulációs gyakorlatok helyszínéül szolgáló helyiségeket: egy kihallgató szobát, a felismerésre bemutatásnál alkalmazott detektív tükrös szobát, valamint egy élethűen berendezett magánlakást, bankhelyiséget, borozót, boltot. Ezt követően Endes Zsolt r. alezredes vezetésével interaktív foglalkozás keretében egy bolti rablásos eset alapján három bizonyítási eljárást modelleztek: egy felismerésre bemutatást, egy szembesítést, és egy helyszíni kihallgatást. A fogalmazók a bizonyítási eljárásokban a hatósági tanú, a sértett, illetve a védő szerepét játszották el. A csoport többi tagja a tanteremben lévő kivetítőn követte a szituációs helyiségekben történteket, amit kamerákkal rögzítettek. A szimulációs gyakorlatok után az eljátszott bizonyítási eljárások tapasztalatait elemezték.
 
A bíróság és a szakközépiskola együttműködésnek köszönhetően a fogalmazók a szakmai tanulmányút során nem csak a szakközépiskola által nyújtott képzésbe és a nyomozó hatóság munkájába nyertek betekintést, de az aktív közreműködésüket igénylő interaktív foglalkozás során a nyomozás gyakorlati kérdéseivel is szembesültek, így hasznos gyakorlati tapasztalatokkal tértek haza. 
 
 
Kaposvár, 2016. november 7.