Bűnvadászat - Helyszíneléstől az ítéletig

A Szombathelyi Törvényszék idén is bekapcsolódott a Szombathelyen rendhagyó módon 2016. július 2-án megtartott Múzeumok Éjszakája programba.
 
Szinte már hagyomány, hogy a törvényszék a hivatalos programhoz képest előbb nyitotta meg kapuit és felvezető programmal készült az esemény iránt érdeklődőknek. A Szent Márton Emlékév jegyében dr. Stift Zoltán Angelico börtönlelkész Büntetés és irgalom címmel tartott előadást, mialatt éneklés közben készített rajzokkal nyomatékosította az elmondottak erkölcsi lényegét. 
 
Az idei program kapcsán külön kiemelendő a társszervekkel való együttműködés. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Szombathelyi Intézete nagy részt vállalt az este programjainak megvalósításából. Az igazságügyi szakértőkkel folytatott – bíró által moderált – kerekasztal olyan sikeres volt – hogy abban az esetben, ha a törvényszék jövőre is csatlakozni tud a programhoz, bizonyosan újra vendégcsalogató esemény lesz. 
 
A bűncselekmény helyszínéül vagy éppen börtöncellának berendezett tárgyalótermek – mint mindig – most is vonzották az érdeklődőket. Az előző évekhez hasonlóan a humoros köntösbe bújtatott tárgyalások alatt is megteltek a tárgyalótermek, a vádat hivatásos ügyészek képviselték, míg a vádlottakat védelmét büntető ügyekben rutinos ügyvédek látták el. Még éjjel 23.00 óra után is indítottunk „bírósági sétát”, mely során kollégáink az épület történetét, értékeit és legérdekesebb termeit mutatták be, így többek között a dísztermet, az épület alatti pincéket, korábbi cellákat, sőt az elnöki irodát is. 
 
Az újdonságnak számító régi rendőrautó kipróbálása a gyerekeket, a vagyonvédelmi tanácsadás és a drogprevenció a felnőtteket kötötte le igazán, míg a lézerfegyverrel célba lövés osztatlan sikert aratott. Épp ilyen népszerű volt a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai által használt felszerelés felöltése és kipróbálása is. Megtelt a törvényszék belső parkolója, amikor a rendőrség kutyás bemutatójára került sor. 
 
A bírósági rendezvényen – az első becslések szerint – nagyságrendileg négyszáz látogató fordult meg. Bár már harmadik alkalommal vett részt a törvényszék a Múzeumok Éjszakáján, még mindig több száz embert képes megmozgatni az összeállított program és persze a lehetőség, hogy a bírósági kulisszák mögé tekintsenek be az érdeklődők.