Centenáriumi ünnepség a Dombóvári Járásbíróságon

Július 14-én ünnepélyes keretek között zajlott a Dombóvári Járásbíróság átadásának 100. évfordulójára emlékező Szekszárdi Törvényszékhez tartozó bíráknak és a társszervek meghívott képviselőinek rendezett ünnepség.

A rendezvényt dr. Riba Géza a Dombóvári Járásbíróság elnöke nyitotta meg, majd dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék Elnöke köszöntötte a megjelenteket és méltatta az elmúlt száz évben szünet nélkül bíróságként működő intézményt, mely 1914. június 1-én, mint a térség igazi értéke került átadásra. Kiemelte, hogy a Szekszárdi Törvényszék bíróságai – közöttük a Dombóvári Járásbíróság – a kor elvárásai szerint időszerűen, mégis a száz éve e falak között gyökerező jog és igazságosság eszméjéhez híven végzik ítélkezési tevékenységüket.  Ezt követően a járásbíróság elnöke rövid történelmi áttekintést nyújtva elevenítette fel a bírósági ítélkezés múltja és jelene közötti párhuzamot.

Az ünnepség a bíróság már nyugdíjba vonult dolgozóinak köszöntésével folytatódott, majd a Dombóvári Járásbíróság műemlékvédelmi épületét tekintették meg a jelenlévők, melyben még ma is az eredeti nyílászárók találhatóak. Az épület földszintjén centenáriumi emléktáblát avattak Babits Mihály szavait idézve, miszerint e tábla szimbolizálja, hogy e helyütt „az igazság emelt fővel jár”. Végezetül egy jó hangulatú állófogadás biztosította a lehetőséget a vendégeknek a kötetlen beszélgetésre.  

A Járásbíróság épületének történetéről kiadvány is készült dr. Szelecki Rita Dombóvári járásbíró és Guszinger Linda dombóvári írnok szerkesztésében.

A Dombóvári Járásbíróság 1914. június 1-én, az átadás napján