Consilium Peritorum: az újonnan kinevezett bírák, bírósági titkárok és fogalmazók találkozója

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a hagyományokhoz híven 2017. december 7-én és 8-án idén is megrendezte Consilium Peritorum című rendezvényét, ahol a tavaly december óta kinevezett bírósági fogalmazókat, titkárokat és bírákat köszöntötték. 
 
Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitóbeszédében kiemelte, több mint 300-an gyűltek össze azért, hogy a bírói pályára készülőket és a frissen kinevezett bírákat fogadják. Az esemény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a sok éve pályán lévő bírók hasznos tanácsokkal lássák el az új generációt és a fiatal munkatársak is megismerhetik egymást. Az egyéni sorsok, életutak alakulásában az önálló eredmények és felelősség mellett nagy szerepe van a közösségnek. Az Alaptörvény is egy olyan társadalom képét írja le, ahol a közösség erejének alapja a munka, az ember szellemi teljesítménye, és deklarálja, hogy mindenki köteles a közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni. Bár a bíró döntésének súlyát önmaga vállalja, a kollégákkal való együtt gondolkodás és szakmai párbeszéd végigkíséri a bíró életútját. Hozzátette, bírónak lenni többet jelent, mint jogszolgáltatást végezni, a bíráknak az igazságot kell szolgálniuk és szolgáltatniuk. A legfontosabb útravaló a fiatal kollégáknak, hogy szeressék hivatásukat, ugyanis ez az, ami a bírósági szervezetet folyamatosan előre viszi. 
 
A megjelenteket dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és dr. Major Zsolt, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke is köszöntötte. Az ünnepi beszédeket követően az OBH, a Kúria és az OBT elnöke emléklapokat adtak át az újonnan kinevezett bíráknak és bírósági titkároknak. 
 
A Consilium Peritorum a  Mailáth György tudományos pályázat díjátadó ünnepségével zárult, ahol  a pályázat nyertesei vehették át a díjaikat. 
 
A rendezvény első napján, csütörtökön dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese köszöntötte az igazságszolgáltatási szervezetbe frissen belépő fogalmazókat.
 
 

A Kúria elnökének beszéde itt érhető el.

Dr. Major Zsolt, az OBT soros elnökének beszéde itt érhető el.