"Csak nyitott szemmel legyenek, mert lehet, hogy itt történelem készül." (Brusznyai Árpád) Emléktábla-koszorúzás és könyvbemutató a Veszprémi Törvényszéken

2016. november 9-én az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi túlélői, a Pannon Egyetem, a Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprémi Törvényszék elöljárói közösen koszorúzták meg a Veszprémből 1956-ben deportáltak emlékére a törvényszék homlokzatán elhelyezett táblát. 
 
Az ünnepi megemlékezést követően a törvényszék kollégiumi termében mutatták be a Laczkó Dezső Múzeum  "Kossuth-címer és pufajka" címmel megjelent kiadványát, amely a múzeum 1956-hoz kötődő műtárgyainak és dokumentumainak katalógusa. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány "Mansfeld Péter" pályázata támogatásával megjelent kötet főként levelek, fényképek, versek, újságcikkek, röpcédulák, szobrok, kitüntetések és jelvények fotóin keresztül igyekszik bemutatni a forradalom előtti, alatti és utáni történéseket.
A könyvbemutató vendégeit dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit törvényszéki elnök köszöntötte, aki beszédében a múzeum és a törvényszék közötti együttműködés újabb állomásának nevezte az eseményt. A kötetet a szerkesztő, Rainer Pál történész ismertette, majd S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató mondott köszönetet a kiadvány szerzőinek, a megjelent vendégeknek és a törvényszéknek. A Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprémi Törvényszék következő közös rendezvénye a várbörtön -3. szintjén látható 1956-os kiállítás újabb, "Büszke nők Veszprémben" elnevezésű tárlatának megnyitója lesz, amely 2016. december 6-án kerül megrendezésre. 
 
 
Veszprém, 2016. november 10.