Csökken a bíróságokon a két éven túli ügyek száma

A bírák felelősségteljes, kimagasló munkájának köszönhetően a dömpingszerűen érkező ügyek feldolgozása folyamatos, miközben egyre nő azon ügyek száma, melyeket a közvélemény fokozott érdeklődése kísér – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
A 2015-ben meghirdetett „A Szolgáltató bíróságokért!” program egyik kiemelt célja az ítélkezés hatékonyságának növelése volt.  A bíróságok jól teljesítettek; országos szinten 26%-kal csökkent a két éven túli ügyek száma. A Kecskeméti Törvényszék bírái is hozzájárultak az elért eredményekhez, a megyében 25%-kal csökkent a két éven túli ügyek száma. Bíróságaink teljesítménye európai szinten is említésre méltó; a perek befejezésének gyorsaságát tekintve a magyar bíróságok az ötödik leggyorsabbak a 28 tagállam közül. A közigazgatási és munkaügyi bíróságok teljesítménye a második legjobb, a civilisztikai ügytípusok összességét tekintve Magyarországon a negyedik legkisebb a bíróságok ügyhátraléka.  Az elsőfokú polgári és gazdasági perek intézése tovább gyorsult: a magyar bíróságok ezzel a hatodik leggyorsabbak az Unióban. 
 
Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy a törvényszék első helyen áll az országban az ügyérkezés és a befejezés tekintetében. Kiemelte kollégái teljesítményét, akik magas színvonalon végzik munkájukat és az ügyhátralék kimagasló eredményeket érnek el. 
 
Gerber Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke az elmúlt évet értékelve kiemelte az erősödő nemzetközi jelenlétet: a Balkáni és Euro-Mediterrán Országok Igazságszolgáltatási Tanácsainak Hálózatával való kapcsolatot, valamint azt, hogy az OBT az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának teljes jogú tagjává vált 2015-ben. 
 
Budapest, április 21.