Debreceni bírák Szegeden

Heti váltásban összesen 15 debreceni bíró és 15 jegyző teljesít szolgálatot öt héten keresztül a Szegedi Járásbíróságon. A Debreceni Járásbíróság bírái és jegyzői önként vállalták, hogy besegítenek a Szegedi Járásbíróságnak, ahol az elmúlt hónapokban a migráns helyzet miatt növekedett meg az ügyforgalom.

Az összesen 30 debreceni kollega egy-egy hetes távolléte azonban nem megy az itthoni ítélkezés rovására, a bírák és a jegyzők ugyanis saját munkájuk mellett vállalták a szegedi tárgyalásokat, így később önként pótolják majd a Debreceni Járásbíróságon kieső tárgyalási napokat.

A jogszabály értelmében a Szegedi Járásbíróságnak a határzár jogellenes átlépésével, annak megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatnia. A megemelkedett ügyszám azonban meghaladja a szegedi bíróság kapacitásait, ezért az elmúlt hónapokban önkéntes bírák kapcsolódtak be Szegeden a büntetőügyek tárgyalásába.

A Szegedi Törvényszék többletfeladatainak ellátásához szükséges támogatást az Országos Bírósági Hivatal biztosítja, a következő hetekben a debreceni bírák is OBH kirendeléssel látják el ítélkezési tevékenységüket Csongrád megyében.

Az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggésben történő módosításáról szóló 2015. évi CXL. törvény tavaly szeptemberi hatályba lépése óta folyamatosan érkeznek az ügyek a Szegedi Járásbíróságra, határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság eddig az ilyen jellegű büntetőügyek többségében a vádlottak kiutasításításáról szóló ítéleteket hozott.

Debrecen, 2016. március 9.