Diákok egy büntetőtárgyaláson

Bilincsben, vezetőszáron érkező vádlott, védett tanú és ülnökök – többek között ezeket láthatta az a 18 diák, akik a minap egy büntetőtárgyaláson vettek részt a Zalaegerszegi Járásbíróságon. 
 
A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium a 11. osztályos diákjai 2015. február 09-én érkeztek a bíróságra, ahol - miután rövid ismertetőt kaptak az épület történetéről -  dr. Aradi Krisztina bíró tájékoztatója révén megismerkedhettek a magyar bírósági, illetve jogrendszerrel,  a tárgyalótermi szokásokkal, valamint a tárgyalt üggyel. 
 
Mint elhangzott: a vád szerint a vádlottak a IV. rendű vádlott tippje alapján 2014 februárjában elhatározták, hogy kirabolnak egy zalaegerszegi házat.
 
 Az I., II., és III. rendű vádlottak fejükre maszkot húztak, s a kerítésen át bemásztak az ingatlan udvarára, lekapcsolták a villanyórát, elvágták a távközlési vezetéket, majd a bejárati ajtót berúgva bejutottak a házba. A neszre felébredt az ott lakó 81 éves sértett, akit megfenyegettek, s a pénzét követelték. Végül a házat átkutatva megtalálták és elvitték a sértett megtakarított pénzét, illetve betétkönyvét.
 
A tárgyalás révén a diákok megismerkedhettek az ülnökök munkájával is, valamint tanúvédelem fogalmával is.  Ítélet nem született a tárgyalási napon, de a diákok ígéretet kaptak, hogy a bíróság tájékoztatja őket az ügy kimeneteléről.
 
Zalaegerszeg, 2015. február 11.