Digitális bíróságok: távmeghallgatás, tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, elektronikus kapcsolattartás

A 21. századi bíróság a digitális bíróság. A magas színvonalú és időszerű ítélkezés erősítése mellett az utóbbi években hatalmas előrelépés történt az egyes bírósági munkafolyamatok elektronizálásában is, amely az ügyfelek és a bírák számára egyaránt segítséget jelent – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.
 
Dr. Gyarmathy Judit kiemelte: a magyar bíróságok az első helyen szerepelnek az Európai Bizottság nemrég közzétett Igazságügyi eredménytábláján a hozzáférhetőség, az online információ-megosztás, a sajtóval való kapcsolattartás, a határozatok nyilvánossága és a bírósági ügyforgalom nyomon követése terén. Fontos feladat a digitalizáció további erősítése: egyebek mellett a távmeghallgatás kiszélesítésével. Ez teszi lehetővé, hogy a bíróság a tárgyalóteremben fizikailag jelen nem lévő személyeket hallgasson meg. Fel kell készülni a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés bevezetésére is, amely a papír alapú jegyzőkönyvezést – részben – kiválthatná. A távlati cél az elektronikus akta bevezetése: az ügyfelek a saját ügyirataikba távolról is betekinthetnének, egyúttal a bírák is hatékonyabban tudnának távolról dogozni. 
 
Az OBH elnökhelyettese hozzátette, idén fel kell készülni a három nagy eljárási kódex (a polgári, illetve a közigazgatási perrendtartás, valamint a közeljövőben elfogadás alatt álló büntető eljárásjogi törvény) hatályba lépésére is. Az OBH tananyaggal és tantermi oktatásokkal is segíti a bírák munkáját. Kifejtette: a változások, fejlesztések megjelennek az utánpótlás nevelésében is. Tavaly az OBH új alapokra helyezte a bírósági fogalmazói felvételi eljárást. A felvételi most már nem egy megismételt államvizsga, sokkal inkább a kompetenciák mérésére helyezik a hangsúlyt. Az idei első féléves pályázaton háromszoros volt a túljelentkezés, a közérthető felvételi kiírásnak köszönhetően pedig radikálisan lecsökkent az érvénytelenül beküldött pályázatok száma. 
 
Dr. Csorba Zsolt, a Tatabányai Törvényszék elnöke a 2016-os évet értékelve elmondta: a törvényszék és a járásbíróságok több ügyet fejeztek be, mint amennyi a bíróságokra beérkezett. Az időszerűség mellett a felelős gazdálkodásra is törekednek, pályázatok segítségével fejlesztették a munkakörnyezetet.