Edelénybe érkezett a bíróságtörténeti kiállítás

 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” elnevezésű programjának soron következő kiemelt helyszíne az egykori Edelényi Királyi Járásbíróság székhelye, a néhány éve teljes körűen felújított edelényi Szász-Coburg Kastély, ahol a tárlat 2018. június 7-étől tekinthető meg. 
 
A program megnyitóján dr. Handó Tünde, az OBH elnöke elmondta, a XXI. században a bíráknak a múltra is vissza kell tekinteniük. A bírósági szervezet célja azon gondolatok, írások, iratok felkutatása a XIX. századból, melyekből a magyar jogi hivatás gyakorlói erőt meríthetnek a mindennapokban. Az OBH ezért is indította el Mailáth György országbíró, egykori kúriai elnökről elnevezett tudományos pályázatát, a történeti kutatást és hagyományápolást támogató Ráth György Pályázatot, valamint Werbőczy István nádor emléke előtt tisztelegve az új generációt érintő ösztöndíjprogramot. Hozzátette, a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút második állomásának helyszínéül szolgáló edelényi Szász-Coburg Kastély épülete egykor bíróknak, ügyvédeknek és ügyészeknek is otthont adott. 
 
A tárlat az Edelényi Királyi Járásbíróság történetét is bemutatja. Továbbá a Miskolci Törvényszék, az Edelényi Járásbíróság, a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi, a Gyulai, a Kecskeméti és a Balassagyarmati Törvényszék bíróságtörténeti emlékei mellett egy országosan ismert jogesetet és tárgyalótermi installációt is megismerhetnek az érdeklődők.
 
A tárlathoz kapcsolódva a Miskolci Törvényszék szakmai konferenciát szervezett a hatásköri bíróságok hatáskörének kiterjesztéséről szóló 1928. évi XLIII. törvénycikk 90. évfordulója alkalmából.