Egri Törvényszék - Nyitott Bíróság

Az Országos Bírósági Hivatal az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." 
 
Az Egri Törvényszék az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. A nyitott bíróság elnevezésű program célja a bíróság működésének megértése, a szervezetrendszer megismerése, elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése. Fontos feladat az állampolgárok jogi kultúrájának fejlesztése, a jog útvesztőiben való eligazodás elősegítése. Az érdeklődők a program keretein belül rálátást kapnak a bírák és a bíróságokon dolgozók munkájára, az eljárások lefolyására és a bírói hivatás szépségeire, nehézségeire.
 
Az Egri Törvényszék célul tűzte ki, hogy a minden állampolgárt érdeklő rendezvényeken kívül, olyan programokat szervezzen, amellyel meg tudja szólítani a különböző korosztályú és érdeklődési körű csoportokat is. Idén szeretnénk eljutni az általános iskolásokhoz, a gyermekotthonokba, a főiskolához, a fogyatékkal élőkhöz, az idősökhöz is.
A törvényszék külön programot dolgozott ki az általános és középiskolás korú fiataloknak, a főiskolásoknak, a nyugdíjasoknak, de alternatív lehetőséget kínál a szülői munkaközösségeknek, a gyermekotthonoknak és a fogyatékkal élőknek is.
 
Az Egri Törvényszék az alábbi programokat kínálja az érdeklődőknek:
 
1., Tematikus előadások:
A törvényszék által előre összeállított listáról kiválasztott témákról a törvényszék bírái, titkárai, fogalmazói osztályfőnöki óra keretében tartanak előadásokat a nevelési, oktatási és egyéb intézményekben. Külön igény szerint az intézmények által igényelt, de a listában nem szereplő témákban is lehetséges előadás kérése.
 
2., Tárgyaláslátogatás:
Ez a program elsősorban az iskolás diákoknak szól és három részből áll. A tárgyalások megtekintése a program központi része, ezt megelőzően egy előkészítő, míg utána egy levezető óra keretében lehet megbeszélni a látottakat. Lehetőség van az előzetes felkészülésre, hogy a gyerekek tudják mire számíthatnak, végül pedig meg lehet vitatni a látottakat, kérdéseket lehet feltenni.
 
3., Börtönlátogatás:
A program jelenleg egyeztetés, szervezés alatt áll. Ebben a programban az Egri Büntetés-végrehajtási Intézetben lehet látogatást tenni. Ez a program a 16 éven felüli diákoknak lesz elérhető.
 
4., Szülői értekezletek:
Az általános- és középiskolák szülői munkaközösségével előre egyeztetve tematikus, rendhagyó szülői értekezlet megtartását is vállaljuk.
 
 
5., Igazságszolgáltatás Európai Napja:
Az Egri Törvényszék az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából már több éve szervez polgári témájú perszimulációt, amelyet a törvényszék a jövőben is folytatni kíván. 
 
6., Bíróságok éjszakája:
E rendezvény keretében – amely nyitott az egész város felé – délután 5, 6 óra körül nyitjuk meg a bíróság kapuit, ahol különböző programok várják a látogatókat. Ilyen a perszimuláció, film vetítés, fotózási lehetőség, stb.
 
7., Kutatói munka:
Az Egri Törvényszék fontos feladatának tartja a jogi témájú, tudományos munkák megszületésének támogatását, elősegítését. Ennek keretében több felsőoktatási intézménnyel kötött már megállapodást. A szak- és évfolyamdolgozatot, publikációt, tanulmányt készítő személyeknek egy megállapodás aláírása után lehetősége van kutatói munkát végezni. A törvényszéken szakmai gyakorlat letöltésére is lehetőség van. Ezek a tevékenységek előzetes egyeztetés igényelnek.
 
Az 1-4. alatti programokra a jelentkezéseket folyamatosan várja a bíróság már a 2016/2017-es tanévre is a  nyitottbirosag@egrit.birosag.hu email címen. Bármilyen kérdést, kérést, észrevételt is ugyanezen email címen fogadnak.
 
Kapcsolattartó: Hoszné dr. Nagy Tímea 
 
A bíróság a felhívást, a választható témakörök listáját és a jelentkezési lapot Heves megye valamennyi általános- és középiskolája, valamint a Főiskola részére is megküldte.
 
 
Eger, 2016. május 23.