Egy éjszaka a törvényszéken – Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen

Miért van bekötve Justitia szeme? Hol járt Deák Ferenc? Mit rejtettek a régi könyvek? Mikor volt az utolsó nyilvános kivégzés Zalaegerszegen? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok, akik ellátogattak 2015. június 20-án, szombaton a Zalaegerszegi Törvényszék épületébe. 
 
Az intézmény évek óta helyszíne a Göcseji Múzeum szervezte Múzeumok Éjszakájának, amely apropóján ezúttal a törvényszék 2015. június 15-én kinevezett elnöke, dr. Sorok Norbert fogadta az érdeklődőket. A vendégek a régi vármegyeháza ma már nem használt díszes kapuján keresztül érkeztek, hogy bebarangolják az 1730-32-ben épített műemlék épületet, megismerkedjenek a történetével, a bírósági rendszerrel. A tárlatvezetés során a látogatók bírói talárt ölthettek, bepillanthattak az elnöki dolgozószobába, s végigjárva a Bírósági tárlatot, megismerkedtek régi nagyjainkkal. A törvényszék könyvtárosa, sajtótitkára, Balog Eszter a bírósági könyvtárban kalauzolta végig az ”éjszakázókat”, akik ezúttal több százéves dokumentumokat lapozhattak fel, s megtudhatták azt is, ki volt dr. Degré Alajos, akinek a nevét viseli a bibliotéka. 
 
A program ”kitekintéseként” a vendégek megnézhették a Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának 130 éves jubileumára készített kisfilmet is, s az állandó Bírósági tárlat kiegészült az Országos Bírósági Hivatal „Fókuszban a bíróság” fotópályázatainak zalai alkotásaival. 
 
Az estet Farkas Alexandra, Csalló Gergely és Pánczél Kristóf előadásában opera- és operettslágerekből álló, telt házas koncert zárta a törvényszék dísztermében. 
 
A rendezvényen idén a törvényszék mellett többek között a szomszédos Göcseji Múzeum és a Deák-könyvtár is látogatható volt,  a BV-Intézet jóvoltából pedig a rabszállító autóval is lehetett ”közlekedni.”
 
A Zalaegerszegi Törvényszék bejelentkezés alapján fogad látogató csoportokat, a lehetőségről a törvényszéken a 92 501 000-es számon érdeklődhet. 
 
A rendezvényről a Zalaegerszegi Törvényszék Facebook oldalán további képeket talál. 
  
Zalaegerszeg, 2015. június 22.