Egyedülálló kiadvány a bíróságok mindennapjairól - A Visszapillantó sorozatban ezúttal a „Fókuszban a bíróság” fotópályázat

A Visszapillantó sorozat célja, hogy jobban megismertesse a bírósági szervezetben dolgozó bírák, bírósági vezetők munkáját. A sorozat - bár visszatekintés az elmúlt évek történéseire - igyekszik naprakész lenni, s olyan témákat körüljárni, amelyeknek valamilyen aktualitása van.
 
 
Az Országos Bírósági Hivatal 2014 óta minden évben meghirdeti a „Fókuszban a bíróság” fotópályázatát. Számokban kifejezve ez:  4 év, 230 fotós, és 1200 fotográfia!
 
A pályázat mindenki számára nyitott, évente átlagosan 250-300 pályamű érkezik. A fotókat eddig kiállításokon tekinthették meg az érdeklődők, de az elmúlt évek kiemelkedő alkotásaiból készített válogatás hamarosan egy 180 oldalas kiadványban is napvilágot lát. 
 
Klenovics Róbertet, az OBH Műszaki Főosztályának főosztályvezetőjét és Molnár Zoltán fotóművészt, a bíráló bizottság két tagját kérdeztük az évek óta tartó egyedi pályázatról. 
 
A Visszapillantó 7. részében kiderül, hogyan zajlik a beküldött fotók bírálata és hogyan született meg a legszebb képeket bemutató kiadvány.
 
A fotókönyv bemutatója 2018. április 26-án, 11 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lesz, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
 
Klenovics Róbert: 
„Első alkalommal 2014-ben hirdettük meg a fotópályázatot, a Nyitott Bíróság program keretében. Célunk az volt, hogy bemutassuk az emberek számára, hogy a Bíróság nem egy zárt világ. A fotókon keresztül szerettük volna bemutatni a bírói munkát, a bírósági tevékenységet, illetve a bírósági munkának helyet adó - tárgyi feltételeket biztosító - bírósági épületeket. (…) Évről évre várom ezt a feladatot, örülök, hogy részt vehetek a bíráló bizottság munkájában.”
 
Molnár Zoltán:
„Én vállaltam ennek a könyvnek a szerkesztését. (…) Ami bekerült azon picit érdemes elidőzni. (…) Olyan épületrészletet mutat meg a fotográfus - a pályázó - ami mellett elhaladunk, és nem vesszük észre.”
 
A Visszapillantó sorozat valamennyi része ide kattintva megtekinthető.