Egyetemi kerekasztal-beszélgetés a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara adott otthont a Debreceni Ítélőtábla, a Debreceni Törvényszék, valamint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által szervezett kerekasztal-beszélgetésnek 2017. május 15-én.  Az eseményen a hallgatók megismerkedhettek a bírósági munkával, a bírói életpályával, valamint a bírósági szervezetrendszer felépítésével. 
 
A rendezvényen dr. Szikora Veronika, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a bírósági szervezetrendszerről és annak működéséről, valamint a stratégiai célokról adott tájékoztatást. Rávilágított, a XXI. századi bíróság igyekszik lépést tartani a technikai fejlődéssel. Ma már a különféle elektronikus alkalmazások segítségével az ügyfelek otthonról tájékozódhatnak ügyeikről, SMS és e-mail üzenet formájában információkat kaphatnak a fontosabb eljárási cselekményekről. 
 
Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke személyes tapasztalataikat osztották meg arról, miért választották a bírói hivatást és milyen szépségei és kihívásai vannak a szakmának. 
 
Dr. Dédesi Laura bírósági titkár tájékoztatta a hallgatókat arról, hogyan válhat valaki fogalmazóvá és milyen lépései vannak a megreformált fogalmazói felvételi eljárásnak. Mint elmondta, a fogalmazók kiválóan fel tudnak készülni a szakvizsgára, lehetőségük nyílik továbbá arra, hogy külföldi tanulmányutakon és képzéseken is részt vegyenek.