Egyetemi kerekasztal beszélgetés a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán

Kerekasztal beszélgetést tartott az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Győri Törvényszék, a Győri Ítélőtábla és a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara március 29-én. A rendezvény -melynek az egyetem adott otthont - célja a bírósági munka, a bírói életpálya, a bírósági szervezetrendszer felépítésének megismertetése. 
 
A kerekasztal beszélgetést a rendezvény házigazdája dr. Lévayné dr. Fazekas Judit dékán asszony nyitotta meg. Dr. Szeplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke mesélt arról, hogy miért választotta a bírói hivatást és személyes történeteket osztott meg a hallgatósággal fogalmazói időszakából.
 
Az OBH elnöke beszédében visszaemlékezett, hogy már egyetemi évei alatt, egy, a mostani beszélgetéshez hasonló rendezvényen eszmélt rá arra, hogy a bírói munka a leglenyűgözőbb a jogászi hivatások közül, amely nemcsak függetlenséggel, de hatalmas felelősséggel is jár. A diákok dr. Handó Tünde előadásából teljes képet kaptak a bírósági szervezetrendszerről és annak működéséről, valamint a stratégiai célokról. Az előadásból megtudhaták a hallgatók, hogy 2016-ban annyi ügy érkezett a bíróságokra, amelyek egymásra téve a gízai piramis magasságát érnék el.  Az OBH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a bírósági szervezet hatalmas fejlődésen megy keresztül, az elmúlt évtizedekben az Erika írógépet felváltó modern technika korában a jövő olyan technológiákban rejlik, mint például a bírók munkáját könnyítő hangfelismerő szoftver.
Dr. Dédesi Laura bírósági titkár személyes történettel kezdte meg előadását. Elmesélte, hogyan ismerte fel ügyvédjelölti időszakában, hogy mennyivel szívesebben dolgozna a bíróságon. Előadásában tájékoztta a hallgatókat arról, hogyan válhat valaki fogalmazóvá és milyen teendői lesznek a három éves fogalmazói időszak alatt. Kiemelte, hogy a fogalmazói felvételi reformnak köszönhetően már nem egy megismételt államvizsgát kell tennie a jelentkezőknek, sokkal inkább a készségeket igyekszik felmérni az új rendszer. Rávilágított, hogy a fogalmazói lét kiváló időszak arra, hogy a fiatal pályakezdő jogászok alaposan felkészüljenek a szakvizsgára és emellett lehetőségük legyen külföldi tanulmányutakon is részt venni.
 
Az előadásokat kötetlen kerekasztal beszélgetés követte, amelynek keretében a diákok kérdéseket tehettek fel az elhangzottakkal kapcsolatban az előadóknak.