Egyetemi kerekasztal beszélgetés a Miskolci Egyetem

 
2016. május 19-én a Miskolci Egyetem Szenátusi termében került megrendezésre az az egyetemi kerekasztal beszélgetés, melyen Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Farkas Ákos az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Dr. Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke, továbbá Dr. Szrogh Csaba járásbírósági bíró és Simkóné dr. Réti Réka bírósági fogalmazó tartott rövid előadást az érdeklődő joghallgatóknak. 
Dr. Torma András rektor megnyitóját követően Dr. Farkas Ákos dékán a tudomány és a joggyakorlat összefonódásáról, a bíróság és az egyetem közötti kapcsolat fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a klasszikus jogi pálya csúcsa a bírói hivatás, mellyel a diákoknak már egyetemi éveik során megismerkedhetnek a bíróságok által biztosított programokon keresztül.
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal Elnöke bemutatta a bírósági szervezetet, valamint a központi igazgatásának működését. Hangsúlyozta a bírói függetlenség jelentőségét és azt, hogy emellett a szervezeti függetlenségnek is jelentős szerepe van.
Dr. Sisák Péter törvényszéki elnök elmondta, hogy a Miskolci Törvényszék területén szolgálatot teljesítő 165 bíróból 109 végzett a Miskolci Egyetemen. Hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem a leggyakorlatorientáltabb képzést biztosítja a hallgatók részére, melyet az egyetem jogi karával megkötött együttműködési megállapodás is elősegít. 
 
Dr. Szrogh Csaba járásbíró, aki élethivatásként választotta a bírói pályát, saját személyes tapasztalatait osztotta meg a fiatalokkal és biztatta őket arra, hogy pályázzanak fogalmazónak, hiszen véleménye szerint a hivatás legnagyobb szépsége a bírói függetlenség és a döntés szabadsága. 
 
Simkóné dr. Réti Réka fogalmazó ismertette a versenyvizsga menetét, a fogalmazók mindennapi feladatait és a képzés rendjét. 
Az előadásokat követően az előadók interaktív beszélgetés keretében megválaszolták a kb. 50 fős hallgatóság köréből érkező kérdéseket az időszerűség és ésszerű pertartam  témakörében, valamint érdekelte őket a titkári és bírói kinevezést megelőző pszichológiai vizsgálat menete, a közigazgatási bíráskodás és közigazgatási és munkaügyi bíróságok sorsa. A közelmúltban történt kiskunhalasi lövöldözés kapcsán kérdéseket intéztek a bírákat fenyegető veszélyekről is.
 
Miskolc, 2016. május  20.