Egyhetes tanulmányút: 14 fiatal külföldi bíró és leendő bíró látogatott hazánkba az EJTN AIAKOS csereprogramja keretében

Összesen 6 nemzet 14 fiatal bírája és bírójelöltje látogatott Magyarországra az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) AIAKOS csereprogramja keretében. A vendégek az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által szervezett programokon vesznek részt 2018. május 14. és 18. között. 
 
A csereprogram célja, hogy a bírák és jövendő bírák megismerkedjenek egy-egy, az általuk választott ország bíróságaival, bíróképző intézményeivel és igazságszolgáltatási rendszerével. A hazánkba érkező cseh, holland, finn, német, görög, és litván fogalmazókat, titkárokat és kezdő bírákat a látogatás első napján a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) munkatársai fogadták. 
 
Érkezésük első napján megismerhették a magyar bírósági és igazságszolgáltatási rendszert, az OBH és a MIA működését és központi igazgatási rendszert érintő feladataikat. Tájékoztatást kaptak továbbá az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat (EJSZH) működéséről. Ezt követően a vendégek ellátogattak a Kúriára és a Legfőbb Ügyészségre is. 
 
A hét során számos szakmai programon vesznek részt a csereprogram résztvevői. A Fővárosi Törvényszéken betekintést nyerhetnek a hazai polgári- és büntetőeljárások, közigazgatási eljárások és a munkajog területeire, és lehetőségük nyílik tárgyalások látogatására. Az OBH szervezésében interaktív programokon is részt vehetnek, ahol a bírósági kommunikáció közérthetőségéről és az új generáció képzéséről oszthatják meg hazájuk tapasztalatait.