Egyre több diák vesz részt tárgyaláslátogatáson Jász-Nagykun-Szolnok Megyében

Alig néhány nappal azt követően, hogy 2017. március 30-án a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának gimnazistái látogattak a Szolnoki Törvényszék épületébe tárgyalást látogatni, április 4-én a bíróság ismét diákokat látott vendégül. 
 
Ezúttal a szolnoki Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói látogattak el kísérőtanárukkal a Szolnoki Törvényszék épületébe, ahol a Szolnoki Járásbíróság új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyalásán hallgatóságként vettek részt. 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2012 novemberében meghirdetett Nyitott Bíróság Program célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. A program emellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére.
 
A Szolnoki Törvényszék aktív résztvevője a célok megvalósításának, amit jól mutat, hogy a tavalyi év során több mint kétezer diák vett részt Jász-Nagykun-Szolnok Megye bírósági rendezvényein.
 
A Nyitott Bíróság Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont egyeztetés alapján a bíróság, jellemzően büntetőügyben tartott tárgyalásain hallgatóságként vehetnek részt, és nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába, erre mutatkozó érdeklődés esetén igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák előadásait hallgathatják meg az igazságszolgáltatással, és a jogrendszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókról, perszimuláción vehetnek részt, és számos városban, így Szolnokon is börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.
 
A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.